Text

Augustpriset 2018

På måndag går årets Augustgala av stapeln. Sex böcker vardera är nominerade till tre priser: Årets bästa skönlitterära bok, Årets bästa fackbok och Årets bästa barn- och ungdomsbok. Innan vinnarna har utsetts vill vi passa på och uppmärksamma alla de arton nominerade – eller åtminstone dem vi hunnit recensera så här långt.

Tidigare pristagare har vi samlat på sidan Augustpriset genom tiderna.

Årets nominerade är:

Skönlitteratur | Fackböcker | Barn- och ungdomsböcker


Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok


Linnea Axelsson: Ædnan
Ett litterärt storverk om samiska hjältar

”Den tunga volymen med den helvita tjocka ryggen och den kantiga, strama typografin som växer längs omslagets framsida. Jag håller ett fjäll i min hand. Diktverkets tre delar Ædnan, Ædni, Ædno – marken, modern och älven – har gemensamma etymologiska rötter i ett nordsamiskt ord vars ungefärliga betydelse är ‘stor’. Det…” Läs mer

Skalornas förråd av Ulf Eriksson

En shtetl i Stockholm av Kenneth Hermele

Socialdemokratiska noveller av Björn Runeborg

Människan är den vackraste staden av Sami Said

Jag for ner till bror av Karin Smirnoff


Nominerade till Årets svenska fackbok


Kerstin Ekman: Gubbas hage
Hagen – en plats för liv och tankar

”Hos Kerstin Ekman är steget mellan vandringar och skrivande kort. Hon har en likasinnad i Rebecca Solnit, som på samma sätt i sin bok Wanderlust knyter ihop promenader, tänkande och skrivande. Utgångspunkten för Ekmans senaste bok Gubbas hage är året 1998, när hon och maken byggde sig ett nytt hem i Roslagen…” Läs mer

Internet är trasigt. Silicon Valley och demokratins kris av Martin Gelin och Karin Pettersson


Jens Liljestrand: Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg
Denne gigant

”Det är svårt att komma ifrån Vilhelm Moberg. Det behöver man nog inte bo mitt i småländskt Mobergland för att känna. Hans litterära utvandrare, med nybyggarna Karl Oskar och Kristina i spetsen, utgör ett levande inslag i såväl migrationsdebatt som kanonförslag. De finns, väl förankrade, i vårt kollektiva minne. Hans…” Läs mer


Magnus Västerbro: Svälten: Hungeråren som formade Sverige
Nödens år väl skildrade

”Året 1867 drabbades Sverige av omfattande missväxt. Året som följde hände samma sak. Konsekvensen av två års missväxt skulle bli en omfattande svält. Tusentals – kanske i storleksordningen 25 000 människor – svalt ihjäl. Mångfalt fler drabbades av svälten men lyckades ändå överleva. I den här boken beskriver Magnus Västerbro…” Läs mer

Mammorna av Alexandra Pascalidou

Lars Tunbjörk. Retrospektiv av Lars Tunbjörk, Maud Nycander, Göran Odbratt och Kathy Ryan


Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok


Emma Adbåge: Gropen
Fantasin finner vägar

”Svisch, säger det, och så minns jag ett tillstånd jag trodde jag glömt, när ting hade namn som var Namn, och ens värld var så litet att det mesta verkade existera i singular bestämd form: Trädet, Grusvägen, Stenen, Bron. En del av de där sakerna eller platserna var välbekant trygga, andra låg i en farligare periferi. Där visste man inte…” Läs mer


Jessica Bab Bonde och Peter Bergting: Vi kommer snart hem igen
Tecknade vittnesmål från historiens mörker

”Kommer ni ihåg …om detta må ni berätta…? Det var en bok om Förintelsen som gavs ut för första gången 1998 och kunde beställas gratis av föräldrar med barn i mellanstadieåldern och uppåt. Jag minns att jag läste skriften som tonåring och fick en stark påminnelse om en blodig historia präglad av återkommande våldsamma förföljelser…” Läs mer


Uje Brandelius och Clara Dackenberg: Hemma hos Harald Henriksson
Att ha och inte ha

”Hemma hos Harald Henriksson är det väldigt roligt. Det finns hur många rum som helst att gömma sig, en hund och fler leksaker än någon hinner leka med. Flickan som är berättare i Hemma hos Harald Henriksson – ja, han kallas alltid Harald Henriksson, aldrig bara Harald…” Läs mer

Rymlingarna av Kitty Crowther och Ulf Stark


Anders Holmer: Regn
Poetisk färd runt jorden

”Regnet faller över åkrar och stäpper, palmer och träsk, kullar och hav. Anders Holmers Augustnominerade bilderbok tar läsaren med på en resa över världen, ger små fragment av människors liv där. Varje uppslag är en liten haikudikt, ett underfundigt litet utklipp ur människors vardag. ‘Tappar en tidning/ den…” Läs mer


Jenny Jägerfeld: Comedy Queen
Att ha och inte ha

”Sasha fyller tolv år och ska bli Comedy queen! Men det är inte så roligt som det låter. Sashas mamma har nämligen begått självmord och nu är Sasha rädd att samma sak ska hända henne. Därför ska hon göra precis tvärt om vad mamman gjorde. För hur undviker man bättre ledsnad än genom att få andra att skratta…” Läs mer

Vilka tror – eller hoppas – du får priserna på måndag?

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2018-11-24 00:01 / Uppdaterad: 2018-12-09 21:35

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?