Recension

: Papperssjälar
Papperssjälar Emma Johansson
2017
Vox by Opal
6/10

En i mängden

Utgiven 2017
ISBN 9789188665003
Sidor 332

Om författaren

Emma Johansson (född 1991) arbetar som kantpressare i Anderstorp, Småland. Papperssjälar (2017) är hennes första roman.

Sök efter boken

Emilia har hållit tyst om någon annans hemlighet sedan i våras. Den äter upp henne inifrån, hindrar henne från att sova om nätterna. Hon minns inte längre när hon senast kände sig glad. När hon av skolan tvingas spendera tid med Viktor, den person som framför allt aldrig kan få veta, blir trycket ännu större. När som helst smäller det.

Papperssjälar handlar om kärlek, hemligheter, vänskap, en systerrelation, sorg, och ångest. Och några papperstranor. Det är en historia som tar sin tid, men som också växlar i tempo. Hemligheten skapar till en början spänning och nyfikenhet, men drunknar snart i andra intriger. Själva avslöjandet mot slutet blir något av ett antiklimax, och inte helt trovärdigt.

Men det finns flera element att tycka om i Johanssons historia, framför allt Emilias relation till sin syster. De går mot att försonas efter ett bråk, och här finns några av bokens mer rörande delar. Tyvärr hastas den här delen i det närmaste förbi, fast det varit intressant nog att dröja lite längre vid. Det är likadant med flera andra delar av boken, bland annat relationen till väninnorna, och hur det egentligen är med Emil.

Det romanen gör bäst är det psykologiska djupet hos huvudkaraktären själv, framför allt när det kommer till hur hon processar hemlighållandet och det som hände under våren. Det är speciellt tilltalande hur fysisk hennes ångest framstår, där hon nästan bokstavligt blir invaderad av sina tankar under nätterna. Motståndet hon upplever gentemot kärleksrelationen känns också genuint och relaterbart. Också sorgen Viktor bär på är kantig och verklig. Vidden av deras känslor för varandra skildras också vackert, längtande, om än ganska sorgset.

Det är en fin debutroman, men den har dålig tajming. Den blir en bland mängder av böcker på liknande teman som kommit ut de senaste åren och det går inte att låta bli att jämföra den med dessa andra, vissa också starkare, svenska ungdomsromaner. Jag kommer inte skrika dess namn från hustaken, eller skicka exalterade bilder av den på Snapchat till mina vänner. Kanske sneglar jag en extra gång om Johansson skriver något mer i framtiden. Vi får se.

Om ni är intresserade av att läsa boken kan det vara en tanke att i stället lyssna på den – Papperssjälar är nominerad till Stora ljudbokspriset i ungdomsklassen.

Sofie Eliasson

Publicerad: 2018-01-31 00:00 / Uppdaterad: 2018-01-29 11:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7229

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?