Nyhet

Karin Johannisson död

Idag på morgonen kom nyheten att författaren och idéhistorikern Karin Johannisson avlidit efter en tids sjukdom.

Johannisson föddes 1944 och disputerade 1974 på en avhandling om medicinhistoria, Magnetisörernas tid. 1996 blev hon professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet och 2004 blev hon även hedersdoktor i medicin. Johannisson har bland annat skrivit böckerna Den mörka kontinenten (1994), Kroppens tunna skal (1997), Nostalgia: en känslas historia (2001), Tecknen (2004) och Melankoliska rum (2009). Tre gånger har hon nominerats till Augustpriset, senast förra året för Den sårade divan, och i somras tilldelades hon Övralidspriset för ”ett lärdomshistoriskt författarskap som slår en bro mellan humaniora, medicin och psykologi i den breda folkbildningens tecken”.

Karin Johannisson blev 72 år gammal.

Vi kommer att sakna henne.


Karin Johannisson: Den sårade divan
Ett kalejdoskop av kvinnlig galenskap

”Den sårade divan av Karin Johannisson är en bred idéhistorisk undersökning av kvinnlig galenskap under 1900-talet. Johannisson är speciellt intresserad av växelspelet mellan individ och sjukdomsidentitet. Hon vill studera hur diagnoserna har kunnat formas och användas för kvinnans egna syften. Men vad är galenskap…” Läs mer


Karin Johannisson: Melankoliska rum
Tårar i tid och rum

”’Världens tårar är konstanta’, sa Beckett. Ändå har mänsklig ledsenhet hunnit varieras en hel del hittills. Under antiken sågs melankolin som ett sjukdomsliknande tillstånd mellan genialitet och galenskap. Medeltidens människa gjorde istället kopplingen till moraliska brister. Från renässansen till romantiken handlar det om…” Läs mer


Karin Johannisson: Tecknen
Kroppens idéhistoria

”Att läsa en människas kropp är att tolka tecken. Tecken på sjukdom, på psykiska tillstånd, kanske till och med på karaktär, på fysisk och psykisk disposition för sjukdom. Det är utgångspunkten i idéhistorikern Karin Johannissons bok Tecknen. Läkaren och konsten att tolka kroppar, och uppfattningen om denna teckenlära…” Läs mer

Ella Andrén

Publicerad: 2016-11-23 11:30 / Uppdaterad: 2016-11-23 11:46

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?