Recension

: Matens makt
Matens makt: Bland världsledare, kungligheter, rockelit, påvar och kejserliga presidenter Leif Mannerström & Britt-Marie Mattsson
2016
Norstedts
3/10

Första utkastet till en intressant idé

Utgiven 2016
ISBN 9789113071480
Sidor 199

Om författaren

Leif Mannerström (född 1940) är en av Sveriges främsta kockar. Han började som 15-åring i kök och har efter det drivit ett flertal erkända restauranger. Han har gett ut en rad olika kokböcker.

Britt-Marie Mattsson (född 1948) är journalist och författare.1996 belönades hon med Stora journalistpriset. Hennes intresse för Kennedy-klanen har funnits med ända sedan presidentvalet 1960 och som utrikeskorrespondent har hon på plats följt samtliga amerikanska presidentval sedan 1976.

Sök efter boken

Att äta och umgås är grundläggande mänskligt. I Matens makt försöker Leif Mannerström och Britt-Marie Mattsson redogöra för hur maten kan användas som ett maktmedel, men de lyckas inte särskilt bra.

Det är rörigt, babbligt, svåröverskådligt och ibland vet man inte vad nyss lästa anekdot har med någonting alls att göra. Som i USA-kapitlet till exempel, här berättar plötsligt Britt-Marie Mattsson om hur hon en gång träffade den kända kokboksförfattaren Julia Child i en mataffär. Det var säkert spännande, men vad har det med bokens tema att göra?

Ibland känns boken till och med mest skvallrig och spekulerande, och det känns som att författarna bara gissar hur saker eventuellt skulle ha kunnat gå till.

Här finns mycket samlad erfarenhet vad gäller mat i maktens korridorer, men det känns inte alls som att författarna tänkt på mig som läsare, på mig som inte har samma erfarenheter av den här typen av middagar. Jag bjuds inte in i texten för att dela erfarenheterna eftersom de bara berörs ytligt och eftersom sammanhangen aldrig klargörs. Inte ens bilder och recept har alltid en tydlig koppling till texten. Det är som att det de skriver om är så självklart för dem själva att de inte behöver göra det begripligt för den som inte var med.

Britt-Marie Mattsson står för större delen av texten läser jag mig till i det finstilta, men det framgår dåligt i själva texten som är uppdelad mellan till synes tre skribenter. Citat av Leif Mannerström och citat av Britt-Marie Mattsson kompletteras av löptext skriven av … Britt-Marie Mattsson? Det blir oerhört rörigt och pladdrigt samtidigt som det dessutom gör att texterna ibland motsäger varandra.

Lite mer kan man väl kräva av ett samförfattande, än att bara klippa ihop två personers texter med varandra och krydda med, i och för sig trevliga, bilder och recept?

Det sorgliga är att det här är ett riktigt intressant första utkast, men absolut inte en färdig bok. Det finns en uppsjö spännande teman som hade kunnat bearbetas och presenteras på ett sätt som hade bjudit in läsaren i texten och ökat förståelsen för hur mat kan användas i maktsyften och diplomatiska syften.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2016-10-11 00:00 / Uppdaterad: 2016-10-11 16:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6708

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?