Recension

: Alla kan se dig
Alla kan se dig Anna Jansson
2015
Norstedts
6/10

Om att inte komma undan

Utgiven 2015
ISBN 9789113064376
Sidor 287

Om författaren

anna_jansson1
Fotograf: Leif Hansen

Anna Jansson debuterade år 2000 med Stum sitter guden, och böckerna har även filmatiserats med Eva Röse i huvudrollen. Med Emil Wern – detektiv har Maria Werns son fått en egen barnboksserie på Rabén & Sjögren.

Thriller.nu – Anna Janssons egen hemsida.

Sök efter boken

Jag älskar att dras in i en bok, och precis så är det här. Det är raffel och spänning  från första sidan. Den tidigare styckmördaren Sten Hörsne, numera fridfull och frälst, anländer Gotland för att försöka få förlåtelse av sin son. Han har misshandlat sonens mor, supit och betett sig svinigt. Sonen är dock helt ointresserad av  att återknyta banden med sin far. Istället ber han honom att dra åt pipsvängen. På sin väg dit blir Hörsne olyckligtvis påkörd och dör i ambulansen. Fyra dygn senare hittas Sten Hörnes pappa, den före detta skolfotografen, brutalt mördad i sitt hem. Han har blivit torterad å det grövsta och hittas i pölar av sitt eget blod och avföring.

Ett par månader senare blir den 16-åriga Hugo utsatt för ett fruktansvärt övergrepp ombord på Gotlandsfärjan. Hugo som alltid varit svårt mobbad. Han har hälsat på sin syster i Södertälje. Han vet redan att de coola märkeskläder systern köpt honom inte kommer att göra skillnad. Han är så mosad av ett decennium av kränkningar att han känner hur kläderna liksom smutsas och blir töntiga på kroppen sin. Denna stackars pojke som behöver varma kramar råkar istället riktigt illa ut. Fy fasiken, det gör ont för det känns brutalrealistiskt. Och sen försvinner han. När färjan lägger till är han borta. Allt tyder på att han har hoppat rakt ner i det isande havet.

Alla kan se dig
är en inte bara en deckare. Det är en  rå berättelse om utanförskap som spelar på flera plan.  Om att vilja finnas för den en är, samtidigt som omgivningen stukat en. Jag blir berörd och fylld av tankar. Historien lyfter också ett aktuellt dilemma, nämligen att bli uthängd på nätet. Vad är vi beredda att gå med på för att undgå att förnedras offentligt? Och vad är det som driver folk att utsätta sina medmänniskor med sickna vidriga handlingar?

Det här är den sextonde boken om Maria Wern. Sedan 2000 har Anna Jansson trogen gett ut en bok  om året om sin kriminalinspektör och runt tio filmer har gjorts med med Eva Röse i huvudrollen. Jag ser inget som tyder på att karaktärerna börjar urlakas eller är på väg ut. Är ganska säker på att nästa bok kommer 2016, och den ser jag fram emot.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2015-08-26 00:00 / Uppdaterad: 2015-08-25 10:33

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6233

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?