Recension

: Dans på glödande kol
Dans på glödande kol Anna Jansson
2013
Norstedts
6/10

Denna evinnerliga längtan om att verkligen bli sedd

Utgiven 2013
ISBN 9789113047331
Sidor 287

Om författaren

anna_jansson1
Fotograf: Leif Hansen

Anna Jansson debuterade år 2000 med Stum sitter guden, och böckerna har även filmatiserats med Eva Röse i huvudrollen. Med Emil Wern – detektiv har Maria Werns son fått en egen barnboksserie på Rabén & Sjögren.

Thriller.nu – Anna Janssons egen hemsida.

Sök efter boken

Sommar, strand och en tjock, spännande deckare i nypan. Det är en klassiker. Nu börjar semestern rinna ut men det behöver inte betyda att deckarna ska packas upp på vinden. Tvärtom. När det skymmer i hörnen finns det inget bättre än att sällskapa med en riktigt spännande bok full av uppdiktade mord och med en rafflande upplösning.

Dans på glödande kol är den fjortonde boken om kriminalinspektör Maria Wern. Boken börjar när sommarlovet är slut. Turisterna har lämnat Visby och höstmörkret brer ut sig över ön. En natt brinner ett hus. Sedan ytterligare ett. Elvaåriga Leo pekas snart ut som möjlig pyroman. Att hans mamma nyligen dog i en eldsvåda ökar bara misstankarna.

Dessutom får en lokalpolitiker sin Porsche vandaliserad. Maria Wern och hennes kollegor letar samband mellan de nattliga bränderna och den förstörda bilen. Spåren leder till en krets där brandmannen Björn, som vår polis Maria Wern håller på att kära ner sig i, befinner sig.

Dans på glödande kol handlar om utsatthet. Pojken Leo har det svårt. Han är mobbad i skolan och sedan hans mamma dog lever han med sin pappa som har fullt upp med att slå igen och ta sig ur en vissen trubadurkarriär, samt dricka alkohol. Leo lämnas ofta för sig själv, med tankar och grubbel. Förutom pappa trubadur umgås han ibland med sina farföräldrar som har mögliga, bakåtsträvande åsikter. Så pojkens förebilder är som ni förstår ringa.

Vidare handlar det om den klassiska men aldrig sinande tematiken kärlek. Längtan efter att få bli älskad för den en är. Det handlar också om skönhet och ångesten för åldrandet. Allt detta länkas fint samman i ett sorgligt sammanhang.

Anna Janssons romaner om kriminalinspektör Maria Werner har filmatiserats med Eva Röse i huvudrollen. Jag har läst ett par av böckerna samt sett ett gäng filmer. Dock har jag valt att särskilja böckerna från filmerna. Det är absolut inget fel på filmerna men jag tycker att böckernas karaktärer är fjärran ifrån rollbesättningen i filmerna. De vibrerar starkare, har djupare själ och jag vill krama om dem oftare.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2013-08-09 00:00 / Uppdaterad: 2013-08-08 22:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5336

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?