Gästrecension

: Säg inte det här till någon
Säg inte det här till någon Ariel Held
2014
Vertigo
9/10

En sexuell utvecklingshistoria

Utgiven 2014
ISBN 9789186567255
Sidor 147

Om författaren

ariel_held_portratt
Foto: Joel Andersson

Ariel Held är författare till den erotiska romanen Säg inte det här till någon (2014). Hon är också alter ego till den svenska författaren Lina Arvidsson, som tidigare skrivit ungdomsboken Det borde finnas regler. Lina Arvidsson är också skribent på dagensbok.com.

Gästinformation

Suzann Larsdotter, auktoriserad socionom och auktoriserad sexolog (specialist i sexologiskt hälso- och utbildningsarbete, NACS). Arbetar på RFSL och i eget företag som föreläsare och konsult i frågor runt sexualitet och sexuell hälsa. Är en bokmal som oftast har flera böcker på gång parallellt. Suzann läser mest böcker om sex, både facklitteratur, erotik och annat men gillar också att koppla av med en deckare eller annan skönlitterär bok. Hon bloggar om sex och böcker på Suzann Sexeducator

Sök efter boken

Min första tanke när jag hörde talas om boken Säg inte det här till någon var en trött gäspning – inte en till bok på temat ung kvinna och äldre dominant man. Den stereotypen har de senaste årens utgivning av erotiska romaner formligen kryllat av. Nu blev det dock så att mina låga förväntningar kom på skam. Romanen är både erotisk och nydanande inom genren.

Säg inte det här till någon handlar om den 34-åriga skådespelaren Elise som lever i en relation med sin deprimerade sambo Jacob. Depressioner och medicinering påverkar ofta sexualiteten negativt och Elise är frustrerad samtidigt som hennes åtrå växer sig starkare.

Ofta tar hon sin tillflykt i sexuella fantasier. De befolkas bland annat av en man med mytiska drag. Han bär en mask av svart läder med utstansade hål och hans ögon liknas vid svarta kratrar av ondska. Under tyget som täcker hans kropp finns en enorm, krävande, snirklande och levande tentakel med sugproppar som tar sin väg runt och in i Elises kropp. En annan gång handlar det om hur ett av husdjuren slickar henne till orgasm.

På en fest möter hon Armand. Han sticker ut från mängden och de bestämmer träff. De återser varandra på ett café. Där visar han en bild på en kvinna klädd som en liten flicka med tofsar i håret, kort klänning, vita bomullstrosor och knästrumpor. Han ger order om att Elise skall klä sig som en sjuårig flicka vid nästa möte. De inleder en relation där hon spelar en ett flickebarn och Armand hennes far. Rolleken där han tar makten och hon måste göra som han säger gör bägge kåta och allt sker i samtycke.

När jag som sexolog är ute och föreläser lyfter jag ofta fram sexuella fantasier som en mycket positiv del av våra liv. Fantasier inrymmer en persons mest passionerade sexuella önskningar och lustar. Våra sexuella fantasier har lika stor kapacitet att framkalla sexuell lust som ett fysiskt sexuellt möte genom att aktivera lustcentra i hjärnan. Att oftare ägna sig åt sexuella fantasier kan vara ett sätt att bejaka och öka sin egen sexlust. I sexuella fantasier är allt tillåtet. Här behöver man till skillnad från i verkligheten inte censurera eller lägga band på sig. I fantasierna kan man ge sig hän även åt de mest våldsamma fantasierna så länge de inte förverkligas. Romanen tvingar mig till konfrontation med dessa, mina egna uppfattningar när jag ibland provoceras av pedofililekarna och sex med djur samtidigt som jag upplever att min egen fitta börjar leva sitt eget liv.

Jag fascineras dessutom av hur Ariel Held lyfter fram en tämligen ny form av erotik i svensk kontext; den så kallade tentakelerotiken. En genre som vanligast återfinns inom japansk hentai-film.

Genom romanen arbetar Ariel Held med frågan om erotiska fantasier i dröm och verklighet. Min inledande fråga om varför så många tänder på manlig dominans och kvinnlig underkastelse behandlas och ett antal hypoteser finns i historien. Det mest fascinerande är dock huvudpersonen Elises egen sexuella utvecklingshistoria.

Suzann Larsdotter

Publicerad: 2014-09-27 00:00 / Uppdaterad: 2014-09-27 10:04

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #5839

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?