Recension

: Våga flyga
Våga flyga: Vår väg till sexuell frihet Joy & Joel Svensson
2013
Forum
7/10

En guide till sexuell frihet

Utgiven 2013
ISBN 978913714050-6
Sidor 272

Om författaren

Joy & Joel Svensson är ett erfaret swingerspar som lever i en stadig relation sedan trettio år tillbaka. Med Våga flyga har de skrivit den bok de själva hade velat läsa när de bestämde sig för att ge sig ut på sin sexuella upptäcktsfärd.

Sök efter boken

Vi börjar mitt i en sexscen, där en kvinna bjuder ut sig till flera män i ett rum. Det är slickande, det är massageolja, det är bultande lemmar och blöt fitta. Avslutningsvis spermasprut gånger flera i ansiktet. Skrivet på ett sätt så att jag lite grann ångrar att jag började läsa den på tåget, i tron att det var en betydligt torrare fackbok. För visst är det upphetsande. Scenen avslutas:

Du undrar säkert vem den här kvinnan är och varför hon gör detta. Är hon tvingad att delta? Är hon en kicksökare, bekräftelsenarkoman eller en sexmissbrukare? Är det en kvinna jag har hittat på en obskyr webbplats? Nej, detta är min fru och livskamrat sedan trettio år tillbaka, mamman till mina älskade barn. Hon är intelligent, humoristisk, reflekterande och djup med lika hög utbildning som inkomst. (…) När vi båda hade fyllt fyrtio bestämde vi oss för att förverkliga våra sexuella fantasier. Hon är en vanlig kvinna, men också en modern slampa som tar för sig av livets möjligheter. Detta är vår berättelse.

Joy och Joel Svensson (pseudonymer) är ett stabilt par som efter småbarnsåren kände av ett allt mer stagnerande sexliv. Det fick dem, och då framför allt Joy, att återvända till tidigare fantasier. Och så småningom att öppna upp sitt förhållande. Det ska tilläggas, för förståelsens skull, att ordet slampa i boken inte innebär något negativt, utan något positivt. En kvinna som tar för sig, helt enkelt.

Fördomarna om människor som öppnar upp sitt förhållande är många. Bland annat att det är mannen som vill ligga med andra, att kvinnan egentligen motsträvigt säger ja för att inte förlora honom. Att det är perversa konstiga människor som har något medfött fel från barndomen, eftersom de inte kan leva monogamt och traditionellt, ”som oss andra”. Att det främst är unga människor som ägnar sig åt det, folk som innerst inne är rädda för att binda sig, eller inte riktigt kära i sin partner trots allt. Att det är spiken i kistan för relationen, som så småningom är dömd att dö ut. Den här boken tar effektivt död på alla sådana fördomar.

Vi är kåta djur av naturen – året runt.
Män som kvinnor.
Resten är uppfostran.

Citatet kommer från Stefan Stenudd, författare och astrolog, och nämns i början av boken. Jag återvänder ofta till det under läsningens gång. ”Resten är uppfostran.” Ja, nog är det så? Mycket i våra liv bestäms av färdiglagda mallar, normer, som det inte kan förväntas att alla ska vara tillfreds med. Ändå återvänder Joy och Joel ständigt till hur de tvingas hemlighålla sitt utsvävande leverne, just för att omvärlden, om de visste, skulle betrakta dem med skepsis.

Det är befriande att ta del av deras egen väg mot det liv de lever idag. Främst handlar den sexuella friheten om möten de arrangerar, där flera män bjuds in att sexuellt tillfredsställa Joy. Även Joel medverkar i dessa sessioner, som en sorts ledare som lånar ut sin hustru. De har även älskare och älskarinnor vid sidan av, som tillgodoser de sexuella fetischer som kanske inte partnern delar. Det är olika vad vi tänder på, vi människor, och det är lätt att rygga tillbaka inför sådant en inte förstår. Men både Joy och Joel går försiktigt till väga med att bygga upp sina fantasier; varför de tror att de har dem, vad de handlar om och hur de lever ut dem. Vad som först kan verka chockerande blir alltså snart lika intressant att läsa om som vilken annan hobby som helst.

Att leva med sexuell frihet behöver inte betyda att en lever polyamoröst. Joy och Joel berättar om hur de ibland blir svartsjuka på den andre, när någon av dem bryter mot de väl utformade avtalen, och därmed kan misstänkas ha romantiska känslor för den de har sex med. Det är en svår balansgång, men jag funderar mycket över om den ändå inte kan anses mer ärlig än det traditionella: att ha en helt stängd relation. Alla dras vi väl sexuellt till någon annan än partnern ibland. Att leva ut det kanske inte måste vara det värsta som kan hända?

Eller kanske snarare så här: vi yrkar ofta på religiös frihet, förmågan att tillåta människor att tro på en gud eller gudar som vi själva inte tror på. Varför inte tillåta det samma inom relationer? Varför är vi så dömande?

Utöver det rent informativa och de existentiella frågeställningarna tar framför allt Joy även upp den feministiska aspekten. Går det att vara feminist och samtidigt gå igång på att flera olika män lägger sin sats i ditt ansikte (en så kallad bukake)? Går det att vara feminist och samtidigt gå igång på att piska undergivna tjejer?

Ja.

Men det kan krävas lite diskussion kring saken, och det tillgodoser den här boken. Överlag känner jag mig både upplyst och kåt när jag läser den. Saker jag aldrig funderat över att göra framstår, ur två frälsta människors perspektiv, plötsligt som kittlande och lockande. Utformningen av boken, att varva fakta med erotiska små berättelser som iscensätter, fungerar bra, även om jag ibland kan tycka att kvaliteten på berättelserna haltar lite. Det är också en del av boken som skulle må bra av att styckas ner, eller kanske varieras mer händelsemässigt, då scenarierna ofta är upprepande. Ofta är kvinnan mer noga porträtterad än mannen, vilket gränsar till sexism. En traditionell sådan, vi är från porrfilm väldigt vana vid att kvinnan är den som sexualiseras mest, men det hade varit befriande om en tänkt på jämställdheten lite mer även här.

Omslaget, det svarta fodralet med nyckelhålet att kika in genom, går sönder i min fullpackade väska, och avslöjar en röd framsida med foto av ett naket par. Denna möjlighet till att smygläsa om sex, eller att göra det helt öppet, känns både genomtänkt rolig och snygg.

Boken rekommenderas både till nyfikna som funderat över saken, och skeptiker som tycker det verkar fasansfullt. Sexuell frihet är inte lätt och kräver mycket av sitt par för att fungera. Men, let’s face it. Det gör ju även stängda relationer.

Lina Arvidsson

Publicerad: 2013-11-16 00:00 / Uppdaterad: 2013-11-16 00:12

Kategori: Recension | Recension: #5462

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?