Recension

: Legend
Legend Marie Lu
2013
Modernista
7/10

Tack till ytligheten

Utgiven 2013
ISBN 9789174992892
Sidor 291
Översättare Katarina Falk

Om författaren

Marie Lu (född 1984) är en amerikansk författare som fått ett stort internationellt genombrott med sin debutroman Legend, den första delen i en serie dystopiska science fiction-romaner.

Sök efter boken

Femtonåriga June bor i framtidens Los Angeles. Amerikas förenta stater finns inte längre utan västkusten kallas Republiken, andra delar av landet Kolonierna. Landet har genomgått såväl politiska som naturliga katastrofer: revolution och vulkanutbrott. Kvar finns ett dysfunktionellt samhälle där invånarna först och främst försöker skydda sig mot de olika pestepidemierna, i andra hand mot den statliga militären. I centrum står June, en klassetta i skolan som mer liknar en futuristisk värnpliktsprövning än ett läroverk i de klassiska ämnena. Hur den dystopiska världen ser ut utanför händelsernas centrum avslöjas inte. De enda klassiska länder som nämns är det forna Amerika och det forna Kina.

June lever ett relativt tryggt ungdomsliv i en dystopisk värld tills den dag då hennes bror blir mördad. Hon tar ett kliv in i vuxenvärlden där allt handlar om liv eller död, makt eller underkastelse och gott emot ont. Alla strålkastare är riktade mot kampen för det rätta och det sanna.

Bokens upplägg liknar många scifi-romaner för unga just nu. Det är orättvist att jämföra eller tala om efterapning. Ja, den här bokserien liknar Hungerspelen, den liknar Veronica Roths Divergent-serie och säkert flera andra böcker som är populära just nu. Men vet du vad? Det funkar. Dessa böcker är en guldgruva för ungdomar i slukaråldern.

Att den dystopiska genren slagit igenom som Tjernobyl är inget att sörja över eller förlöjliga. Självklart är temat liknande i flera böcker: den lilla människan som kämpar för en bättre värld. Det handlar om existentialistiska frågor som att lita på sig själv, slå sig fri och gå sin egen väg. Framförallt utesluter dessa böcker all den ytlighet och allt det sedvanliga ”much ado about nothing”. Hjältinnorna är upptagna med att rädda världen istället för att hålla på med shopping och att skaffa sig en man att stoltsera med framför väninnorna.

Alla ovan nämna scifi-serier är skrivna av kvinnliga författare och handlar om unga kvinnliga hjältinnor. Hjältinnor som använder sin intelligens och slåss på samma villkor som de manliga karaktärerna. Trots att samhället har krackelerat är dystopierna en utopi då det inte existerar någon förminskning av de kvinnliga gestalterna.

Länge har det talats om att män endast läser böcker som handlar om män, och att kvinnor också hellre läser fler böcker som handlar om män. Nu – kanske för första gången – så har vi fått ett flertal kvinnliga hjältinnor som vi alla kan identifiera oss med. Äntligen sysslar hjältinnorna med något mer intressant än närmsta kärleksobjekt, jojobantning och skitsnack bland väninnorna.

Hur kommer det då sig att dystopi, scifi och fantasy blivit så stort just nu? Är det för att samhället känns särskilt hopplöst just nu, är alla dessa böcker bara efterapningar av varandra i jakten på en ny bestseller? Det är nog den förenklade analysen.

”Storebror ser dig” är inget konspiratoriskt svammel numera, det är vår vardag. Just också eftersom vi synas så nära i sömmarna har vi kanske – äntligen – förstått hur ointressant navelskådning är. En hunger efter någonting större än Facebook, någonting ädlare än Paradise hotel och skvallerpressens senaste rubriker.

Så läs dessa böcker, välj en serie eller läs allt du kommer över i genren. Finn din favorit och höj den över alla de andra på detaljnivå. Eller gör som jag: njut av att den litterära världen befolkas av tuffa tonårshjältinnor med namn som June, Tris och Katniss. 15-åriga brudar som absolut inte har tid att skriva en statusuppdatering eller ta en selfie. De ägnar sig åt något helt annat. De räddar oss från ytlighetsförfall, de räddar hela stora globala världen, både litterärt och reellt, i sina läsares hjärtan.

Legend är såld till 24 länder, långfilmen ligger redan i startgroparna och boken har legat på New York Times bästsäljarlista. Fler delar av serien kommer på svenska inom kort. Låt oss alla utbrista i ett spontant ”hurra”, över att det inte längre är en bok om en halvtjock gräsänka som gör bort sig i London eller en artonhundratalsoskuld i nutid som träffar ett miljardärsvin som gillar att misshandla henne som dominerar marknaden.

Hurra!

Sara Starkström

Publicerad: 2013-12-24 00:00 / Uppdaterad: 2013-12-23 13:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5501

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?