Nyhet

Vecka 37 på dagensbok.com – Dina framtida ögonöppnare?

Julia Gillbergs blogginlägg från Londbokhandeln hon jobbar i är alltid bra. Så även hennes senaste som fick mig att tänka på vad förkunskaper gör för ens läsning och uppfattning av världen. Jag läste Oktober i Fattigsverige av Susanna Alakoski när jag var på semester nyligt. På en av flygplatserna såg jag en städare skjuta sin städvagn framför sig med ena armen, den andra hängde längs sidan. Så plötsligt for den hängande armen ut, snabbt, säkert, med två fingrar kände hen i en av myntluckorna i en drickaautomat, tittade inte ens, visste placeringen på millimetern. Hen fortsatte gå. Gjorde likadant vid nästa automat, knappt märkbart. Mitt i ett steg.

Vilket sammanträffande. Eller la jag helt enkelt märke till rörelsen för att jag var mitt inne i en bok som synliggör beteenden som pekar mot fattigdom? Vilka klassperspektiv har jag missat innan jag läste boken undrar jag, både när det gäller böcker jag läst och människor jag träffat. Vad har jag INTE sett eller uppfattat? Vad ser jag nu som en följd av läsningen? Vad kommer jag nu kunna ta till mig i nästa bok jag läser?

Jag hoppas att någon av veckans böcker på dagensbok.com kan fungera som en ögonöppnare för dig.

På tisdag skriver Björn om Véronique Tadjos Långt från min far, en roman om återkomster till ett hem och ett hemland man trodde man visste allt om; en välgjord roman med många bottnar även om ytan blir lite enkel.

På onsdag skriver Ella om efterkrigstidens RUT: tyska kvinnor som kom till Sverige efter andra världskriget och var tvungna att arbeta som hembiträden i två år för att kunna få uppehållstillstånd. Så löste man behovet av billig arbetskraft då – och det är svårt att inte dra nutida paralleller. Boken heter Det städade folkhemmet och är genusvetaren Emma Strollos doktorsavhandling.

På torsdag skriver Christina om en fin ungdomsroman av Katarina Kieri som får högsta betyg.

På fredag skriver Håkan om diktsamlingarna Vägg i vägg och Landskap. En blir hyllad, en blir sågad.

Marcus Stenberg

Publicerad: 2013-09-09 12:42 / Uppdaterad: 2013-09-09 18:16

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?