Recension

: CivilWarLand In Bad Decline
CivilWarLand In Bad Decline George Saunders
1997
Riverhead Books
8/10

Don’t Explain The Joke

Utgiven 1997
ISBN 9781573225793
Sidor 179
Språk Engelska

Om författaren

George Saunders (född 1958) är amerikansk författare, främst känd för sina noveller och för Bookerprisbelönade romanen Lincoln i bardo (2017, på svenska 2018). Översatt till svenska finns också novellsamlingen Tionde december (2015). Saunders undervisar i kreativt skrivande vid Syracuse University.

Sök efter boken

Förr eller senare, när man inte bygger något längre, när man inte odlar något längre, när man inte tänker nya tankar längre, så blir den dominerande industrin upplevelserna. Äventyrsbaden, temaparkerna, företagen med en filosofi, virtual reality-arkaderna, slumturismen, och naturligvis bordellerna. De där organisationerna som i slutändan säljer känslan av kontroll och ett gott samvete till dem som kan betala, och som lovar en unik, personifierad upplevelse till varenda en av de hundratusentals människor som slussas igenom enligt löpande band-principen.

(Jag köpte den här boken på The Strand i New York, efter att ha frågat en av de anställda om tips på aktuella amerikanska författare som förtjänade mer uppmärksamhet. Han sålde mig boken tillsammans med känslan av att ha hittat något nytt, det goda samvetet av att ha stöttat en riktig bokhandel, åh gud så pittoreskt…)

Novellerna i CivilWarLand In Bad Decline utspelar sig i ett USA som antingen precis ska kollapsa eller precis har gjort det; inte riktigt The Road men på en obönhörlig rutschkana ditåt, sci-fi och dystopi så lågmäld och småskalig att den knappt ens märks. De som ännu sitter på makt i form av pengar, vapen eller bara förmågan att intala sig själva att de har rätt att göra det de gör … tja, de gör det. Alla andra spelar med, eftersom alternativet är att medge för sig själva att drömmen är en lögn, och det är värre. Så man slickar uppåt och sparkar neråt, fokuserar på sina närmaste och suger ut dem man kan. Säg åt dem att sluta gnälla och klara sig själva samtidigt som du tar ifrån dem allt de behöver för att göra det.

”The time has come for me to look out for me and mine.”
”I am you and yours,” Joel said. ”We were schoolfriends. Remember the caroling parties? Remember when Oscar called sister Nan a tub? Remember?”
”No.”

Jo, Saunders är en satiriker som inte är helt glad i vart USA är på väg, och allt det här vore naturligtvis enormt deprimerande och predikande om det inte vore för hans humor och medkänsla, som båda är så svarta och knastertorra att salig Vonnegut skulle nickat uppskattande. Hur galna historierna än blir – titelnovellen handlar om en temapark som anlitar en psykotisk Vietnamveteran för att ”hantera” ungdomsgäng som bryter sig in, och snart måste begrava lik till både höger och vänster hellre än ta ansvar för det de gör – finns där hela tiden ett enormt bultande hjärta under alltihop. Hans hjältar är inte de som äger parkerna eller har råd att köpa sina fantasier, utan de som håller igång dem, som arbetar till minimilön för att andra ska ha råd att drömma, som vi tänker oss måste triumfera i slutet men som alltför ofta får nöja sig med insikten att de är körda.

I have a sense that God is unfair and preferentially punishes his weak, his dumb, his fat, his lazy. I believe he takes more pleasure in his perfect creatures and cheers them on like a brainless dad as they run roughshod over the rest of us.

Och som sagt, ändå, humorn. Humorn som till slut är det enda som erbjuder en väg ut. Saunders erbjuder fler gapskratt än en så här mörk samling berättelser borde klara av, även om nöjesfältsmetaforen blir lite uttjatad, och när han till slut hittar små vardagstriumfer för sina trasiga hjältar är det svårt att inte heja på dem. Han slutar med ett stilla beslut att göra motstånd, att inte acceptera det här som den bästa av alla tänkbara världar, att åtminstone öppna ögonen och se vart det barkar; det känns förtjänt, på något vis.

Björn Waller

Publicerad: 2013-09-07 00:00 / Uppdaterad: 2017-10-17 23:16

Kategori: Recension | Recension: #5368

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?