Recension

: Nocturne
Nocturne: Dream recipes Isol
2012
Groundwood books
9/10

Drömmar och deras inneboende underlighet

Utgiven 2012
ISBN 9781554981793
Sidor 32
Orginaltitel Nocturno
Översättare Elisa Amado
Först utgiven 2011
Språk Engelska

Om författaren

isol Foto: Xavier Martín.

Isol, artistnamn för Marisol Misenta, är författare och illustratör, och har gett ut ett tiotal egna böcker samt ungefär lika många där hon står för enbart illustrationerna. Hon är också sångerska och kompositör. Hon föddes 1972 i Buenos Aires där hon fortfarande bor. 2013 fick hon ALMA-priset (The Astrid Lindgren Memorial Award) för sitt arbete. Samma år kom de första av hennes böcker att ges ut på svenska: Petite, monstret och Numeralia.

Isols hemsida, på spanska.

Sök efter boken

Nocturne är en bilderbok som saknar berättelse. Istället är det en samling bilder på ett tema: drömmen. Den kallar sig till och med receptsamling, och inleds med instruktioner för användning: bläddra i boken, välj ut en dröm du gillar och vänta tills det blir kväll. Då placerar du din utvalda bild under en lampa i fem minuter, och när du släcker framträder drömmen – den lyser i mörkret.

Det hela bygger på så kallad ”glow-in-the-dark”-teknik, och innebär att bilden på sidan blir en helt annan när det är mörkt jämfört med när lampan är tänd. Den första drömmen i boken är ”Drömmen om dörren som inte borde öppnas” (”The dream of the door that should not be opened”). Innan man släcker ser man där ett tomt rum med en lucka/dörr i golvet dit fotspår leder. När man släcker så har dörren öppnats, och ut kommer en jättestor, ganska läskig, kaninliknande varelse med ett trollspö i handen, som tornar upp sig över den flicka som just öppnat (den påminner lite om Frank i Donnie Darko, för att göra en vuxenassociation till en annan tvetydig kaninfigur ur kulturens värld).

Idén bakom boken känns sådär självklar och enkel som bra saker ofta gör – man undrar varför ingen tänkt på det förut, men inser att det faktiskt krävs en särskild fantasi och föreställningsförmåga för att komma på de där enklaste sakerna. Isol, 2013 år Alma-pristagare, har definitivt de kvaliteterna. Nocturne är en omedelbart tilltalande bok, som talar till ens basala nyfikenhet och vetgirighet. På ett djupare plan ”handlar” det om drömmars natur – deras variation och inneboende underlighet som gör att de kan handla om det mesta och tolkas på olika sätt. I många av bokens bilder lyckas Isol fånga just den skruvade känsla som ofta finns i drömmar: deras förmåga att vara på en gång hotfulla, lugnande och vackra. En del drömmar bygger mer på humor, andra är lyckliga uppfyllelser av önskningar. Sist i boken finns en sida där man kan göra sin egen ”lys-i-mörket”-dröm.

Ordet ”recept” i undertiteln tror jag för övrigt ska tolkas mer som ett recept man får utskrivet av läkare än recept som man tillagar. Det funkar med båda betydelserna, men jag tänker att den rekommenderade dosen om en dröm per kväll också säger något om dels dess hälsobringande faktor, dels dess gåtfulla natur. Det är bra att drömma, men man behöver också tid att tänka på drömmens natur för att verkligen dra nytta av den. Att fundera kring det, och kring fantasins natur och vår hjärnas djupa förråd av hittills otänkta tankar och osedda bråddjup, ger Nocturne verkligen ingångar till.

Alice Thorburn

Publicerad: 2013-05-27 00:00 / Uppdaterad: 2013-05-26 13:17

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5237

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?