Recension

: Middagen
Middagen Herman Koch
2012
Lind & Co
7/10

How far can you go?

Utgiven 2012
ISBN 9789174610956
Sidor 334
Orginaltitel Het dinner
Översättare Per Holmer

Om författaren

Herman Koch, född 1953, är en nederländsk författare, kolumnist och skådespelare. Middagen är hans sjätte roman. Den blev snabbt en bästsäljare i Nederländerna, har vunnit prestigefyllda priser och översatts till flera olika språk.

Sök efter boken

Skulle en förälder, en pappa, göra allt för sitt barn? Hur långt skulle han kunna gå? Det sägs Middagen handla om.

Paul Lohman tar med sig sin fru Claire till puben några kvarter ifrån hemmet. Där kan man ta en öl och äta de trygga revbensspjällen med pommes frites. Men de kan inte stanna länge i tryggheten. De har stämt träff med Pauls bror Serge Lohman och hans fru Babette på en av Amsterdams finaste restauranger, en sån där som man måste stå månader i kö för att få ett bord på. Men inte Serge Lohman. Serge är högt uppsatt politiker som kandiderar till premiärministerposten när det som hotar hans karriär händer. Det är det de båda bröderna och deras hustrur är på restaurangen för att prata om.

En övervakningskamera vid en bankomat har filmat hur två tonårspojkar sparkar på något eller någon som inte syns i bild. Efter ett tag försvinner pojkarna för att en stund senare återkomma med en dunk – vad som sen händer avslöjar att det är en bensindunk de har hämtat. De häller innehållet där de tidigare har sparkat, tänder på och springer därifrån. Utanför kamerans blickfång har en hemlös kvinna hela tiden kämpat för sitt liv, förgäves.

Händelsen visas på Efterlyst, och i samband med det hittar Paul en video på sin sons mobil. Det visar sig att Michel, som vid tillfället är 15 år, tillsammans med sin jämnåriga kusin Rick har stött på kvinnan när de en kväll skulle ta ut pengar för att kunna fortsätta sin barrunda.

Dådet är inte det mest chockerande i den här berättelsen. Det är istället Pauls och Claires försök att göra allt för att skydda Michel och hemlighålla dådet. Ingen har känt igen Michel och Rick från övervakningskameran så de tycker det är bäst att sopa allt under mattan. Serges fru Babette håller med Paul och Claire men Serge är övertygad om att det enda rätta är att avslöja det hela för att rentvå sig själv. Nederländerna kan inte ha en framtida premiärminister som hemlighåller att hans son är en mördare, eller?

Under läsningen tänkar jag givetvis på hur jag själv skulle reagera i en liknande situation? Det är inga lätta tankar. Hur skulle du reagera?

Hemligheter är ett stort tema i romanen. Då och då under läsningen stör det mig att Paul, berättaren, inte släpper in läsaren. Han hemlighåller information om sig själv och sin familj för att skydda dem, och kanske för att skydda läsaren. Berättaren beter sig helt enkelt som om det här vore en sann berättelse. Det är just det som gör att jag också gillar den här romanen. Det där hemlighållandet som retar mig. Det sätter fingret på något i vårt samhälle, där gränsen mellan personligt och privat har suddats ut.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2013-02-23 00:00 / Uppdaterad: 2013-02-19 20:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5101

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?