Recension

: Ihop på låtsas
Ihop på låtsas Marie Desplechin
2012
Opal
6/10

Effekten av en fjärils vingslag…

Utgiven 2012
ISBN 9789172994973
Sidor 143
Översättare Helena Stedman

Om författaren

Marie Desplechin är en fransk författare som föddes 1959.

Sök efter boken

Barndomsvännerna Adéle och Frédéric tillhör inte precis de mest populära i skolan. Adéle är helt ointresserad av kläder och att sminka sig, till skillnad från alla de andra tjejerna i klassen, och Frédéric sitter hellre med näsan i en bok än deltar i bollsporter. De har varit vänner ända sedan de var små och Adéle försvarade Frédéric när ett gäng killar slog honom. Det är tur att de har varandra, för annars skulle de vara väldigt ensamma, så impopulära som de är.

Men det ska det snart bli ändring på. Allt börjar med att Adéles moster ger henne en makeover i födelsedagspresent och att Frédéric kommer på att de ska låtsas vara ihop. Samtidigt som den idén kläcks råkar mosterns vän, som även är fotograf, vara hemma hos Adéle. Han frågar om han får ta ett kort på ungdomarna, ett foto som visar sig bli så bra att ett ministerium vill använda sig av det i en reklamkampanj. Inte kan Adéle och Frédéric ana vad de ger sig in i när de går med på det…

Det här är en mycket kort och snabbläst bok. De korta kapitlen gör att man kan ha med sig den överallt och klämma in lite läsning när det passar. Boken är skriven helt och hållet ur Adéles perspektiv och det är hon som är berättarrösten. Det är inget fel i det, men det hade varit intressant att läsa berättelsen ur Frédérics synvinkel också, framför allt tror jag att det hade gett Adéle mer djup.

Ett centralt tema är hur det är småsakerna som ibland kan avgöra ens öde och det finns många hänvisningar till hur en fjärils vingslag kan orsaka en orkan.

En intressant aspekt är hur boken vänder upp och ner på inarbetade roller. Man hade till exempel lika gärna kunnat låta en kille ha Adéles karaktärsdrag och en tjej ha Frédérics. Dessutom känns Adéle i flera hänseenden mer vuxen än sin naiva mamma och omogna moster.

Sammanfattningsvis tycker jag att boken har många bottnar och att den är intressant och tankeväckande.

Sofia Luthman

Publicerad: 2012-12-05 00:00 / Uppdaterad: 2012-12-04 21:55

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5000

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?