Gästrecension

: Portar. Fönster. Valv.
Portar. Fönster. Valv. Olga Sedakova
2012
Wahlström & Widstrand
5/10

Mellan speglar, inuti moln

Utgiven 2012
ISBN 9789146221340
Sidor 184
Översättare Mikael Nydahl

Om författaren

sedakova
Foto: http://www.olgasedakova.com

Olga Sedakova (född 1949) är författare, översättare och filolog. Hon framträdde som poet i slutet av 60-talet. Poetiskt och intellektuellt sökte hon sig till den alternativa kulturen. Hennes produktion är stor och hon anses av tongivande ryska kritiker vara den mest betydelsefulla poeten i sin samtid.

Gästinformation

Charlotte Qvandt, född i Stockholm 1983, är utbildad skrivpedagog och har läst skrivarlinjen på Jakobsbergs folkhögskola och kreativt skrivande på Södertörns högskola. Våren 2011 debuterade hon med boken Du ser draken genom fönstret. Om att förlora sin mamma och själv bli en.

Sök efter boken

Om det inte är en trädgård –
släpp tillbaka mig då
in i tystnaden tingen tänkts ut i.

En del läser början och slutet först i en roman. För att vara säkra på att de håller.

Allt, allt på en gång.
Och utan slut.
Och ingen som tar det tillbaka

Jag gör samma sak med diktsamlingar och då också ofta som ovan, tar ut något litet. Något att sedan ha framför mig och läsa om och om igen. Det var dessa två utdrag ovan som ledde mig in i Portar. Fönster. Valv. som är en samling dikter i urval av poeten Olga Sedakova. I en presentation i boken beskrivs hon som djupt kristen men samtidigt vetenskapligt skolad och konstnärligt fritänkande. Tråkigt nog är det någonstans där som är ett tvivlande myller. Som att målet för dikten är klar.

Referenser till bibliska karaktärer och temata staplas på varandra och jag kan inte skaka av mig känslan att jag leds i band. En öppen, mycket välbalanserad, bekant rytm och samma typ av dikter kommer om och om igen. Lite som att man sorterat kulorna efter färg och sedan tagit alla gröna och spelat bort resten; kulpåsen mister sin färgrika mångfald. En fix form är skapad, och jag undrar över de andra dikterna.

Det stör mig däremot inte nämnvärt att en bok har referenser jag inte förstår så länge jag erbjuds en annan nivå att läsa i. På några platser i Portar. Fönster. Valv. skakar jordskorpan till. Det är i form av de där raderna man bara ramlar in i. På vissa ställen bränner raderna till på ett så svalt och böljande vis att jag rycks med utan förvarning. Något i mitt kritiska öga rivs ut och blicken mjuknar. Sedakova är inte bara poet, religiös. Hon är filosof också, och på vissa ställen känns det som att hon med sin dikt strävar efter en större existentiell räckvidd.

Vi reste längs fält, som alla var som speglar åt varandra,
Ur löven flög löv, den ena kretsen rätade ur sig ur den andra.
[…]
Och materielen själv går ed på
att den en gång var syn, och en gång till syn ska gå åter.

Något i diktens konservativa lugn griper mig ändå. Det är inte på cirkus jag kommit, utan någonstans mellan speglar, inuti moln.

Charlotte Qvandt

Publicerad: 2012-08-18 00:00 / Uppdaterad: 2012-12-28 23:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #4856

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?