Recension

: Rolands resa
Rolands resa Pamela Jaskoviak
2011
LL-förlaget
6/10

Rolands upptäcksfärd

Utgiven 2011
ISBN 9789170533600
Sidor 70

Om författaren

pamela-jaskoviak
foto: Stella Jaskoviak Åstrand.

Pamela Jaskoviak är född 1966 i USA, men uppvuxen i Sverige. Fadern var amerikan, modern svensk. Hon debuterade med diktsamlingen Svart Tulpan 1995. Sedan har hon skrivit flera diktsamlingar, romaner och barnböcker. Hon har tidigare hörts i radio och hon har även skrivit och översatt dramatik.

Sök efter boken

Bra böcker får en att glömma tiden, rummet och kan öppna andra världar. En bok kan vara en vän att hålla i handen när det stormar i vardagen. Böcker är något som alla ska ha tillgång till även om en har lässvårigheter. LL-förlaget arbetar medvetet med innehåll, språk, bild och form för att göra sina utgivningar lättlästa och tillgängliga. För mig är det så viktigt att alla, oavsett dyslexi eller andra lässvårigheter, erbjuds bra böcker i varierande genrer.

I Rolands resa möter vi 60-åriga Roland som är en mycket ensam människa. Efter att ha jobbat som lärare i många herrans år får han veta att han är överflödig och får gå i pension i förtid. Efter en symbiotisk tillvaro med mamma, som numera är död, har han egentligen inget liv. Men kollegan Börje övertalar Roland att resa till Thailand. Där finns värmen, maten och människorna berättar Börje. Roland som knappt varit utanför kommunen antar utmaningen och reser iväg. I Bangkock möter han 15-åriga Keng som kommer att förändra hans liv.

Keng gick fram till cd-spelaren
och tryckte på en knapp.
Dunkande musik fyllde rummet.

-Jag är en överraskning, sa Keng.
Jag är en present från din vän Bolje.

-Börje, sa jag.
Han heter Börje.

Men Keng lyssnade inte,
hon hade börjat dansa.

Långsamt och mjukt rörde hon sig till musiken,
hon liknade en liten katt.
Jag stirrade på henne som förtrollad.
Någon sådan här flicka
hade jag aldrig träffat tidigare.

Jag tillhör inte målgruppen för LL-förlaget, men jag läser boken med behållning ändå. Hur ska den naiva, oerfarna Roland tackla mötet med den prostituerade flickan Keng? De är bägge offer för omständigheter, och mitt hjärta blöder för både Roland och Keng. Språket är som sig bör enkelt, luftigt och lättförståeligt. Rolands vidöppna blick registrerar vaket och nyfiket allt som händer och utan att avslöja för mycket så kan jag berätta att han har ett hjärta av guld. Rolands resa är en liten karamell, om än något sockrig.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2012-05-12 00:00 / Uppdaterad: 2012-05-14 19:42

Kategori: Recension | Recension: #4689

2 kommentarer

Här skulle min kommentar vara, men den hamnade hos August (han var nog lite av en ”allt ljus på mig” och drama queen den där August). Blev nyfiken på att läsa om Roland och hans resa, tar risken, trots sockret. Finns LL:s utgiving på bibblan/i bokhandlar?

Jenny Oregistrerad 2012-05-12 18:35
 

Hej Jenny!

LL-förlaget har en egen bokhandel på sin hemsida: http://www.lattlast.se/ll-forlaget

Där står det också mer om utgivningen och var du kan hitta böckerna.

Anna Carlén Redaktionen 2012-05-13 13:02
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?