Recension

: Mannen som föll i glömska
Mannen som föll i glömska Mia Ajvide
2011
Albert Bonniers förlag
7/10

Skrämmande fantasi

Utgiven 2011
ISBN 9789100125523
Sidor 365

Om författaren

Foto: John Ajvide Lindqvist
Foto: John Ajvide Lindqvist

Mia Ajvide är uppvuxen utanför Jönköping i frikyrkomiljö. Idag bor hon på Runmarö i Stockholms skärgård med sin man och yngste son. Hon har arbetat som folkhögskolelärare men skriver numera på heltid. Som sextonåring fick hon en dikt publicerad på tonårssidan i Jönköpings-Posten.

Sök efter boken

När jag var liten fantiserade jag om pysslingar, småfolk som bodde i hemliga, osynliga samhällen mitt ibland oss. Jag kan fortfarande fundera på om det finns dessa osynliga människor, varelser mitt ibland oss. I verkligheten finns förvisso de hemlösa männen och kvinnorna som knappt någon tar notis om och i fiktionen finns Mia Ajvides bortglömda människor som ingen kan komma ihåg.

Långsamt börjar Jack försvinna ur sin omgivnings medvetande. Slutligen känner ingen igen honom, inte Aino hans sambo, inte hans gamla mamma och inte hans kollegor på slottet Myntholm. När han går till affären för att handla har kassörskan glömt bort honom så fort hon vänder bort blicken för att plocka fram cigaretter till honom. Det är av en slump han träffar Marie, hon är den enda som ser och kan behålla honom i minnet när de möts på gatan. Anledningen är att hon också är glömd. Marie introducerar Jack för De glömdas sällskap, en noggrant reglerad organisation för de bortglömda. De flesta lever tätt tillsammans i ett hyreshus i Rinkeby. Där tar de hand om varandra och får hjälp av en så kallad länk, en person som själv inte är glömd men har förmågan att se de glömda.

Tillsammans försöker de glömda överleva och ta reda på sitt ursprung. De undersökningarna vävs samman med Jacks forskning om Myntholms historia där grevfamiljen Ribbe en gång spärrade in sin galna dotter Alma i tornrummet. I hennes rum fann man inskriptioner av bokstavsparen AR EL. Vad eller vem var EL och vad har inskriptionerna och Alma med De glömdas sällskap att göra?

Mannen som föll i glömska är en skrämmande och vacker berättelse om att finnas till, hitta sin tillvaro, slåss för den man är och den man älskar. Hur förhåller man sig till världen om man inte tycks finnas till i den?

Romanen utspelar sig över lång tid, flera månader, vilket markeras av indelningen i veckor som görs. Dessa indelningar inleds med små underfundiga verser som är både lustiga och vackra i sina formuleringar och samtidigt stinger till.

Jag vill sitta i ditt minne
på en liten, liten pinne.
Och om du nånsin glömmer mig
trasar pinnen sönder dig.

En sak vill jag bara uppmana Mia Ajvide och alla andra författare att låta bli. Strunta i märkesfixeringen, den gör mig så vansinnigt trött. Vi får nog av det i reklamen och behöver det inte i konsten.

Den glasögonprydde mannen hade vaknat och var fullt upptagen med att skriva något på sin dator. Med ett stygn av avund såg Jack att det var en Mac. Den lilla platta manicken utövade en osedvanlig dragningskraft på honom alltsedan han första gången sett den i en broschyr på Svens kontor. Det var något med designen som fick honom att vilja öga. Men det var inte att tänka på. Den var alldeles för dyr.

Mannen som föll i glömska är en roman att streckläsa och sen vilja stanna kvar i ett tag. Jag har etiketterat det här som skräck. Det är inte ren uttalad skräck, det är snarare något suggestivt som kryper in under skinnet. Och rädd blir man. Jag vill stanna kvar ett tag i fantasins värld som fascinerar och skrämmer mig. Vem drömmer inte om att hitta en möjlighet att försvinna men är lättad att man finns kvar och inte är bortglömd?

Camilla Hällbom

Publicerad: 2011-12-29 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-28 19:56

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4491

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?