Recension

: Vad är musik och 100 andra jätteviktiga frågor
Vad är musik och 100 andra jätteviktiga frågor Salem Al Fakir och Pontus de Wolfe
2011
Bokförlaget Langenskiölds
7/10

Vad vill du veta om musik?

”Vi satt vid matbordet och åt rågkakssmörgåsar med räkost på tub.”

Det är början på förordet till Salem Al Fakirs och Pontus de Wolfes Vad är musik. En mening som på sätt och vis förklarar hela boken. En mening vars essens är det vardagliga, vanliga – och det är just det som flera av svaren på de etthundraen frågorna i boken mynnar ut i: att musik inte bara är något man lyssnar på, utan ett helt liv.

Ja, boken med undertiteln och 100 andra jätteviktiga frågor består, som titeln antyder, av hundra och en superkorta kapitel, alla med en fråga som rubrik.

Exempel på frågor: Hur lyssnar man på musik? Har musik humor? Varför låter all musik idag likadan? Varför sjunger alla med fast de inte kan texten?

Varje fråga har ett kort och ett långt svar. Exempel på ett kort svar (de långa är lite för långa för att citera – och observera att det är svaren på de exemplifierade frågorna, i omvänd ordning för att göra det lite skojigare): Likt en hatad vän eller älskad fiende. Med små lurviga öron. De kanske inte har något vettigt att säga. Öronen sitter för nära munnen.

Bokförlaget Langenskiölds serie Vad är-böcker har titlar som Vad är konst, Vad är politik och Vad är sanning. Det är stora ord, knappast anspråkslösa och lätt pretentiösa – och av den typen som lätt blir något fånigt i böcker som snabbt ska lära läsarna några flashiga citat att dra till med på festen. Jag har inte läst och kan alltså inte uttala mig om Ernst Billgrens, Carl Hamiltons och Jonas Hallbergs bidrag till serien, men att döma av Al Fakirs och de Wolfes så blir den här kombinationen av fånighet och överpretentioner alldeles lyckad. Här finns både seriösa funderingar, och helt skruvade, ironiska tankar (och var går egentligen gränsen?).

Det här är en bok att då och då slå upp på lämpligt ställe, hitta en mening att gilla, skratta åt (kanske skratta bort) och sedan faktiskt fundera lite extra över. Och sen är det bara att fundera vidare kring vilka fantastiskt roliga samtal Al Fakir och de Wolfe måste haft medan de skrev boken.

Andra böcker i serien som jag skulle gilla: Vad är ironi. Vad är grammatik (grammatiknörden i mig vill skriva ”[sic! (med hundratals utropstecken)] efter titelns avsaknad av frågetecken – och påpekar i samma veva att boken inte skulle tagit skada av en extra omgång av korrekturläsaren, men det är en petitess). Vad är internet. Vad är civilisation.

Anna Nygren

Publicerad: 2011-12-28 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-26 21:24

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4490

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?