Recension

: Arbetets musik
Arbetets musik Petter Ljunggren
2002
Carlssons
8/10

Vad diskar du till för musik?

Utgiven 2002
ISBN 9172035013
Medförfattare Stefan Bohman & Henrik Karlsson

Om författaren

Petter Ljunggren är lektor på Arbetets museum, och projektledare för utställningen om Arbetets musik.

Sök efter boken

Musik har följt oss människor under mycket lång tid, inte minst för att underlätta, ackompanjera – eller kanske få oss att glömma – det arbete vi utför. I det gamla bondesamhället fanns allehanda vallåtar och visor som användes under arbetet, men också mycket musik som handlade om arbete (exempelvis vaggvisan "Ro ro till fiskeskär". Under den tidiga industrialiseringen kom musiken att få en viktig roll i lagarbete, exempelvis för att hålla takten då tunga laster skulle lossas från fartyg eller i samband med pålning.

I dagens samhälle har musiken kommit att få en annan roll – tidsfördrivet, det som gör att ett annars outhärdligt arbete kan härdas ut en hel dag. Med de stora maskinernas inträde på fabrikerna har musiken också kommit att inta en annan form. Från att tidigare ha utövats av arbetarna själva – genom att de sjöng och spelade själva – har arbetarna blivit passiva konsumenter av musik, genom exempelvis radions skvalmusik.

Allra tydligast var detta när Muzak var på sin höjdpunkt. Muzak är ursprungligen ett företag som inriktade sig på att sälja musik som skulle verka lugnande i arbetslivet – och således öka produktiveten på ett företag. Med tiden kom muzak att bli en term i sig.

Med i boken finns självklart också ett kapitel om kampsånger och arbetarrörelsens användning av musik för att vinna framsteg i sin kamp.

Boken frångår i slutet det övriga temat, genom att breda ut sig och titta på musikens roll i affärer, på restauranger och på flygplatser. Det känns som en omotiverad utvikning, tämligen långt från bokens övriga tema. Utvikningen lyckas därtill inte komma särskilt djupt in på det området, vilket gör den än mindre motiverad.

Bortsett från detta kapitel är det dock en mycket läsvärd bok, som ger en lättläst men ändå intressant introduktion till arbetets roll i arbetslivet. Boken är tämligen rikligt illustrerad, och följs dessutom åt av en CD-skiva med exempel på de olika musikstilar som diskuteras i boken.

Boken är ett samarbete mellan Musikmuseet och Arbetets museum, som producerades i samband med en utställning med samma namn som boken. I samband med denna gjordes också en mycket ovetenskaplig undersökning kring vad folk lyssnar på för musik då de diskar. Svaren varierar mycket – allt från P2 till Iron Maiden. Vad lyssnar du själv på?

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-04-24 00:00 / Uppdaterad: 2003-04-24 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #668

2 kommentarer

Verkar vara en spännande bok. Intressant ämne. Själv lyssnar jag gärna på någon gammal synthdänga när jag diskar.

trogs Oregistrerad 2003-04-24 11:11
 

För att få något gjort river jag gärna av något rappt på stereon. En talbok skulle i och för sig i ett sådant läge vara alldeles utmärkt!

Ranald Mac Donald Oregistrerad 2003-04-24 15:35
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?