Recension

: Brasiliansk musik
Brasiliansk musik Åsa da Silva Veghed
2007
vmb förlag
9/10

Brasiliens musikskatt i ett nötskal

Utgiven 2007
ISBN 9789163310287
Sidor 250

Om författaren

Åsa da Silva Veghed är utbildad musiketnolog specialiserad på brasiliansk musik. Hon är musikskribent i Svenska Dagbladet, Lira och har gjort flera radio- och tv-program om brasiliansk musik. ”Brasiliansk musik” är hennes första bok.

Sök efter boken

Brasilien har inspirerat många musiker världen över – och många brasilianska musiker har i sin tur hämtat inspiration från andra länder. Landet har ett oerhört rikt musikliv, långt större än bara den samba och bossa nova som väl många förknippar med Brasilien. Här finns allt från hiphop till opera, allt från folkmusik till heavy metal – utöver all gränsöverskridande musik.

I den här boken skriver musikjournalisten och -etnologen Åsa da Silva Veghed initierat och medryckande om landets breda och bubblande musikscen. Spridningen på vad bokens kapitel täcker är stor såväl geografiskt som vilka olika musikstilar som tas med – här finns allt från den klassiska operan och samban, via folklig brasiliansk musik som tropicalia och MPB till mer modern musik som baile funk och manguebeat.

Boken är mycket snyggt formgiven och rikligt illustrerad med foton, teckningar och målningar. Det är mycket välskrivna och lättillgängliga reportage som väver ihop berättelser om såväl dagens Brasilien, som dess historia, i beskrivningen av landets musikliv. Till det läggs också intervjuer med många av Brasiliens mest namnkunniga musiker – både internationellt och sådana som är kända främst på hemmaplan. I varje kapitel finns också korta faktarutor om artister och milstolpar i den brasilianska musikhistorien.

Med boken följer också en CD-skiva, med ett par spår av olika sorters brasiliansk musik – exempelvis forró, afoxé och maracatu. Här är ett av få områden där man hade kunnat önska sig mer. CD:n har ju tyvärr bara sju spår – men alla andra musikstilar som inte finns med på skivan då? Misströsta inte: i slutet av boken finns en ordentlig lista med skivtips för den som är intresserad av att lyssna in sig på några av alla de artister som tas upp i boken.

Bokens titel får mig i och för sig att tänka på Konsums klassiker Blåvitt: "Tandkräm", "Blodpudding" Â… Träffande, helt klart, men kanske inte alltid så säljande. Låt inte det avskräcka – den något oglamorösa titeln glömmer man snart efter att man börjat läsa denna mycket strålande bok. I korthet en lättläst tungviktare i sin genre.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2007-09-28 00:00 / Uppdaterad: 2007-09-28 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2647

3 kommentarer

Utebliven kritik är värre än dålig. Jag gör det här för att jag lider med dig Åsa. Boken har jag inte läst men jag kan hälsa att solen skiner och farsan har fått mycket plommon i år. Nästa helg ska vi plocka svamp.

Din vän Oregistrerad 2007-09-30 00:40
 

Utebliven kritik är värre?
jag tror man börjar med att läsa boken. Sen kan man välja att kritisera eller bara njuta av musik, text, och Åsas enorma förmåga att skriva medryckande och intressant! Tack för fin bok!

Jeppe Oregistrerad 2007-10-13 20:43
 

Åsas bok är jättefin och bra!

Vill passa på att tipsa om en ny bok om brasiliansk musik:

Philip Jandovskys Brasiliansk musik – en handbok:

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197863068

http://www.brasilianskmusik.webs.com/

Brazuca Oregistrerad 2010-04-30 16:19
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?