Recension

: Den skänkta timmen
Den skänkta timmen Juli Zeh
2011
Novellix
3/10

Vad händer när klockorna ställs tillbaka?

Utgiven 2011
ISBN 9789186847142
Sidor 29
Översättare Anna Lindberg

Om författaren

Juli Zeh (född 1974) debuterade 2001 med Örn och ängel som belönades med Deutsche Bücherpreis för bästa debutroman. Sedan dess har hon givit ut ett flertal romaner. Hon är jurist med en doktorsexamen i internationell rätt och arbetar som domare.

Juli Zeh – Officiell hemsida.

Sök efter boken

Författarpseudonymen GK ska för första gången avslöja sin egentliga identitet för allmänheten när novellens berättarjag är på väg in till stan. Vid ett rödljus passerar en ung tjej med sin skateboard tätt framför hennes bil. Av någon anledning bestämmer sig kvinnan i bilen för att springa efter tjejen och lämnar sin bil vid trottoaren. Varför hon gör så lämnas det ingen förklaring till men det gör att hon snart får kontakt med tjejen. Kvinnan hittar henne avsvimmad på asfalten och hjälper henne till sin bil. Tjejen ber henne att köra en bit utanför stan där hon vill bli lämnad vid en järnvägsbro, där inget annat finns än åkrar och gamla godshallar. Varför tjejen vill bli lämnad där lämnas det ingen omedelbar förklaring till men läsaren blir snart varse vad flickan har med GK och de dödsfall hans bok handlar om att göra och varför den där platsen är speciell för de båda.

Kvinnan får möjlighet att titta när GK avslöjar sig, istället för tjejen. GK ramlar och slår huvudet i det podium där han talar så kvinnan tar hand om GK och tar med honom hem till sig. Märkliga saker händer som gör att jag ibland tror att hon har något finger med i spelet mellan GK och tjejen, annat gör att jag misstänker att hon bara är en främling som fått kontakt med dem båda av en slump.

Novellen handlar om döden och det omöjliga i att leva kvar när alla runt omkring en dör. Någon är ute efter GK och tjejen, det är deras tur. Kvinnan tycks ha träffat dem inte av slumpen utan av ödet för att skydda dem den här natten, den när tiden ger dem en timme till skänks när klockorna ställs tillbaka för vintertid. Den fråga jag ställer mig under hela läsningen är: vad är det Juli Zeh vill berätta?

Juli Zeh har hyllats av många men mig har hon inte riktigt fångat med den här novellen. Jag skulle inte rekommendera Den skänkta timmen som en bra ingång till hennes författarskap, vilket endast beror på att jag själv inte kan förstå mig på den hur många gånger jag än läser den. Den som däremot vill läsa mer av Juli Zeh kan göra det i bland annat Corpus Delicti som kom ut på svenska förra året. Den skänkta timmen ingår ännu inte i någon samling översatt till svenska.

Den här novellen är en del av Novellix tyska fyra, en specialutgiven samling enskilda tyska noveller, utgivna i september 2011.

Textutdrag (Visa/göm)

Camilla Hällbom

Publicerad: 2011-09-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-21 11:07

Kategori: Recension | Recension: #4309

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?