Recension

: Förbrytare och förlorare
Förbrytare och förlorare Felicitas Hoppe
2011
Rámus
8/10

Exotiska reseskildringar

Utgiven 2011
ISBN 9789186703042
Sidor 150
Orginaltitel Verbrecher und Versager
Översättare Sara Eriksson
Först utgiven 2004

Om författaren

Felicitas Hoppe föddes 1960 i Hameln i Tyskland. Hon studerade retorik, litteratur och religion innan hon tog jobb som språklärare, journalist och dramaturg. Sen 1996 arbetar hon som frilansande skribent.

1996 debuterade hon med novellsamlingen Picknick der Friesure, den första romanen Pigafetta kom ut i Tyskland 1999. Hon har vunnit många utmärkelser för sina böcker och 2007 valdes Felicitas Hoppe in i den tyska akademin för språk och litteratur.

Sök efter boken

Felicitas Hoppe skriver underhållande äventyrsromaner, Förbrytare och förlorare är inget undantag. Hon balanserar på gränserna mellan det fiktiva, det dokumentära och det biografiska i denna exotiska reseskildring genom historien.

Var och en av de fem herrarna som presenteras i denna samling betraktelser har levt på riktigt. Gemensamt för dem alla är att de har befunnit sig i närheten av några av världshistoriens största händelser och personligheter men missat kalaset eller hamnat i skuggan av en mer lyckosam vän eller släkting. Samtliga har de också gett sig ut till sjöss vid ett eller annat tillfälle för att fly sina problem. Felicitas Hoppe har satt sin egen prägel på deras livshistorier och ger dessa förbrytare och förlorare en plats i rampljuset.

Två av personerna som skildras ärGeorg Meister, skeppsträdgårdsmästare och upptäcktsresande, och Franz Joseph Ernestus Antonius Emerentius Maria Kapf, vars enda kända bedrift var att han hyrde ett rum tillsammans med sin kompis Friedrich Schiller hos en äldre dam. Friedrich slog strax efter igenom stort med pjäsen Rövarbandet. Var sin berättelse får också ungdomsbusen, upptäcktsresanden och den misslyckade fältläkaren Franz Wilhelm Junghuhn, och John Hagenbeck, som hamnade i skuggan av sin betydligt mer framgångsrike bror, cirkusgrundaren Carl Hagenbeck. I besvikelse och med halvfärdiga studier gav sig John ut på en upptäcktsfärd med fjärran länder i sikte. Sist ut i ledet av misslyckade livsöden finner läsaren Leonard Hagebucher, småförbrytaren som åker ner till Afrika, hamnar mitt i bygget av Suezkanalen och oturligt nog blir tillfångatagen.

Att Felicitas Hoppe inte följer historieskrivningen helt korrekt har ni säkert redan förstått, och tack och lov för det. En förlorare är inte alltid mer än en tragisk förlorare om man inte skarvar lite i kanten när man berättar om hans liv.

Det här är den roligaste skildringen av historiska missar jag har läst. Felicitas smått ironiska, iakttagande stil harmoniserar väl med genren som gott kan placeras på hyllan bredvid vilken klassiskt exotisk reseskildring som helst. Revansch och nya chanser betyder allt för de män Felicitas Hoppe skriver om och det hoppades de finna långt ifrån det invanda livet.

Men vad är det för människor som går ombord på skepp? Dessa flytande härbärgen för alla som vill fly sina hemländer för alltid. Förbrytare och förlorare, duellanter och självmördare, främlingslegionen tar dem alla.

Textutdrag (Visa/göm)

Camilla Hällbom

Publicerad: 2011-09-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-09-16 23:34

Kategori: Recension | Recension: #4308

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?