Recension

: Vända blad
Vända blad Julie Jézéquel
2011
Sekwa
6/10

Halvjolmigt ironiskt bubbel

Utgiven 2011
ISBN 9789186480127
Sidor 218
Orginaltitel Retour à la ligne
Översättare Ragna Essén

Om författaren

Julie Jézéquel föddes 1964 i Boulogne-Billancourt och bor i Dordogne. Hon är skådespelare och manusförfattare och har spelat in ett femtiotal bio- och tevefilmer, samt skrivit tolv tevemanus. Vända blad är hennes debutroman.

Sök efter boken

Världen består av två sorters människor - de som förstår detta med ironi och de som inte gör det. Jag har hitintills räknat mig som en av denna bitterljuva skara som rapar fyndiga ironiska skrapor morgon-middag-kväll. Äkta cynisk arrogans är ju bland det mest attraktiva som finns – om den är bra är den som riktigt god champagne ska vara: kall, torr och gratis.

Men efter att ha läst Julie Jézéquels debutroman Vända blad är jag inte längre riktig lika säker på om jag kan räkna mig som ett av ironins upplysta, frälsta barn. Beror det på översättning? Beror det på att Jézéquels satir påminner mer om billig Törley än om en Veuve Clicquot? Eller, beror det på att – jag som älskar det torraste torra – behöver mer sötma än jag trodde?

Den medeålders manusförfattaren Clara Tallanes karriär är på rejäl dekis och det börjar bli knapert i kassan. Men så, som en skänk från ovan, dyker företagspampen Bertrand Rosier upp och behöver Claras hjälp. Monsieur Rosier vill nämligen skriva sina memoarer, men kan varken författa eller fantisera och verkar inte ens vilja skåda sina ‘riktiga’ minnen i vitögat. Han ger därför Clara helt fria händer. Som spökskrivare får (och ska) hon dikta ihop ett intressant liv åt honom, denne man som bokstavligt talat ser världen i svart och vitt.

Det visar sig vara lättare sagt än gjort. Clara får kämpa sig igenom sina arbetspass allt medan hon proppar i sig jordnötter som den värsta sortens nutoholic och bråkar med sonen Léonard vars passionerade förhållande till Nutella och kondomer får Clara att gå – just det- nuts. Men, så lossnar det – den gudomliga inspirationen infinner sig (precis i rättan tid) och den färgsprakande äventyrshistorien om casanovan Bertrand Rosier blir klar.

Vilka vi är, hur vi lever våra liv, hur vi vill bli ihågkomna och vad som är sant och vad som är falskt – stora frågor som lätt resulterar i pretentiösa magplask – vävs samman med en dammigt grå vardag kryddad med diverse hysteriska utbrott och dråpliga situationer. Det är långsamt och mycket franskt. Happy End? Pas du tout!

Men, tyvärr. Det lunkar på lite för sakta och sidorna fylls av tomt babbel. Kyligt och beskt och riktigt bra på sina ställen –  ja visst!, men kallprat? nej tack. Därför ärVända blad är knappast någon bladvändare. Den är inte heller något man njuter av i långsamma, små sippar. Läsvärd absolut, men är man en finsmakare får man helt enkelt leta vidare på hyllan.

Emelie Eleonora Wiman-Lindqvist

Publicerad: 2011-07-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-12 22:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4224

2 kommentarer

Bra skrivet! Fast jag gillar inte när du snackar skit om Törley….;)

Lina Arvidsson Redaktionen 2011-07-15 13:01
 

Jag måste också applådera en mycket bra skriven recension :)

Camilla Hällbom Redaktionen 2011-07-15 19:18
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?