Recension

: Fall to pieces
Fall to pieces: A memoir of drugs, rock and roll and mental illness Mary Forsberg Weiland
2009
Harper Collins
7/10

Från mörker till ljus

Utgiven 2009
ISBN 9780061719158
Sidor 292
Språk Engelska
Medförfattare Larkin Warren

Om författaren

Mary Forsberg Weiland är född och uppvuxen i San Diego i USA. Vid 15 års ålder valdes hon ut bland 40 000 flickor att bli modell i tidskriften Seventeen, och därefter gjorde hon karriär som modell. SJälvbiografin Fall to pieces är hennes debut.

Sök efter boken

Mary Forsberg Weiland var under flera år en ganska framgångsrik modell som jobbade för många av de stora modetidningarna världen över. Hon kom att möta Scott Weiland (sångare i Stone Temple Pilots och Velvet Revolver) när hon var 16 och han 23 – ett möte som senare utvecklade sig till ett seriöst förhållande och giftermål.

Men hennes dystra historia börjar med en väldigt trasslig barndom och föräldrar som skiljer sig och hon flyttar runt lite här och där. Efter mycket trubbel i skolan och senare bråk med en styvpappa, hamnar hon 14 år gammal i ungdomsfängelse, en upplevelse som självfallet sätter sina spår. Dock blir tiden där kortvarig.

Räddningen för Mary blir modellyrket och känslan av att vara någon och ta vara på sig själv i den stora vida världen. Då sker nyss nämnda möte med Scott Weiland.

Deras tid tillsammans är en enda lång fight med allehanda droger och sprit och mental sjukdom, då båda senare får diagnosen bi-polär. Båda åker ut och in på diverse rehabiliteringshem, men återfaller i missbruket gång på gång.

Fall to pieces är en ärlig och intressant läsning om ett liv, visserligen från och till i sus och dus, men främst den eviga fighten mot missbruket som så sakteliga förstör dem båda.

Scott Weiland har figurerat i åtskilliga spaltmeter i kändispressen under många år, tyvärr mest pga. hans svåra missbruk och inte hans musik. Att läsa hans ex-frus historia ger ännu en dimension till det många gånger hårda rock and roll-livet och man får en inblick i hur det är för en familj – paret har två barn – att slåss mot sina demoner på så många olika nivåer.

Som förälder känner man mest att det måste ha varit en fruktansvärd tid för de två små barnen att gång på gång få bevittna den ena galna händelsen efter den andra.

Självfallet har boken uppmärksammats mycket pga. Marys förhållande med Scott och säkerligen hade uppmärksamheten blivit mindre om hon inte bar namnet Weiland, men jag tycker ändå att boken är bra. Hon skriver väldigt ärligt, är inte ute efter att smutskasta någon, utan försöker bara förklara och ge sin bild av vad droger i kombination med en mental sjukdom kan ge för ohyggliga konsekvenser. Dessutom menar hon att mycket av det som hände kanske hade kunnat undvikas om hon fått sin diagnos i ett tidigare skede i livet.

Mary är numera drogfri och jobbar med att hjälpa andra med drogproblem, men äter mängder av medicin för att hålla sin sjukdom under kontroll. Scott Weiland sparkades från Velvet Revolver, återuppväckte Stone Temple Pilots, har haft fortsatta problem och kommer ut med en egen självbiografi under sommaren. Säkert blir även den läsvärd.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2011-04-28 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-05 10:09

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4115

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?