Recension

: My appetite for destruction
My appetite for destruction: Sex & drugs & Guns N' Roses Steven Adler
2010
Harper Collins
6/10

Ännu en rockare om sitt liv på dekis

Utgiven 2010
ISBN 9780007368471
Sidor 286
Språk Engelska
Medförfattare Lawrence J. Spagnola

Om författaren

Steven Adler föddes 1965 som Michael Coletti, och är mest känd som före detta trummis i rockbandet Guns N’ Roses.

Sök efter boken

Det tog ett tag innan jag läste den här boken. Vet inte varför egentligen, men en massa annan läsning kom antagligen i vägen för herr Adlers dekadenta livsresa.

Egentligen väntar väl världen numera mest på att dåren Axl Rose ska lyckas plita ner sin historia, men i väntan på den boken finns nu snart tre Guns N’ Roses-medlemmars böcker ute. Slash var först, sedan Adler och nu senare i höst 2011 kommer Duff McKagans.

Nåväl, Adlers berättelse skiljer sig inte nämnvärt från andra liknande redogörelser av rockens smutsiga bakgator. Det blandas friskt med tragik, lite humor, droger i överflöd, överdoser, påsättningar, rehabvolter och allt annat som hör till rockstjärnelivet.

Det man mest kan undra efter att ha läst boken är ju hur mycket som egentligen är Adlers egna minnen? Med tanke på hur han fullkomligt stekt sönder sina synapser, torde många historier vara återberättade till honom av andra, på samma sätt som i Ozzy Osbournes självbiografi. Själv har jag svårt att komma ihåg vad jag gjorde på julafton förra året, men kanske är det så att du, trots berg av kokain och allehanda överdoser, lever ett så extremt och händelserikt liv att allting bränns fast i hjärnbalken?

Adler sparkas ut ur hemmet som elvaåring och lever sedan ”on the streets”, som det heter. Han utsätts för övergrepp, lirar trummor, röker braj och sätter på brudar. Med andra ord inget nytt som tillförs rockmyten, men ändå en ganska intressant läsning.

I hans ständiga fight med sitt svåra drogberoende påminner boken en del om Anthony Kiedis Scar tissue. Han vet delvis att han har problem, gör åtskilliga vändor på diverse rehabinstitutioner, men allt som oftast lockar drogerna mer. Det är egentligen inte förrän han kommer i kontakt med Dr Drew och Celebrity rehab som det vänder, även om han efter det också fått återfall. Tydligen ska han vara med i ytterligare en omgång.

På det stora hela är hans liv överlag ganska tragiskt och i de flesta intervjuer de senaste åren handlar det mest om att han vill se ett återförenat Guns’n'Roses, även om han nog innerst inne inser att så länge sångaren Axl Rose är tokig, kommer det troligtvis inte ske.

Boken bjuder som sagt inte på några större nyheter eller ett nytt banbrytande sätt att förtälja en gammal rockstjärnas leverne, men det är ändå en kul läsning och för alla Guns N’ Roses fans är det en självklar bok att införskaffa. Inte minst för att inse vilken spark i arslet bandet var på hela den då rådande rockscenen i Los Angeles och även senare över hela världen.

Själv intervjuade jag Adler för några år sedan under hans första besök i Sverige med det egna bandet, som uteslutande spelade låtar från Guns N’ Roses debutalbum. Han dreglade konstant från ena mungipan pga. skador från sitt missbruk, pimplade öl och pratade något otydligt och släpande. Just då en spillra av sitt forna jag, men mycket trevlig och pratglad.

2005 gjorde jag dessutom en mailintervju med en kille vid namn Brooke Ellis, som då var Adlers högra hand och drev hans hemsida. Han berättade om denna bok, som då hade titeln ”No bed of roses”, och sade att han var med och skrev den. Så blev inte fallet och för några månader sedan beklagade han sig bittert i ett brev på webbplatsen Metal Sludge om att han låg bakom mycket av boken men inte fått någon ”credit” för det.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2011-08-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-08-14 21:48

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4262

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?