Recension

: Den maskerade proggarens stora röda
Den maskerade proggarens stora röda David Nessle
2010
Galago
3/10

Nessles snåla röda

Utgiven 2010
ISBN 9789170375248
Sidor 155

Om författaren

David Nessle är född 1960 och har bland annat publicerat seriealbumen Döden steker en flamingo (1991), Gasen i botten Hieronymus Bosch (1999), detektivromanen Döda fallet (2004) samt under flera år varit en av de drivande bakom serietidningen Kapten Stofil. Nessle är även verksam som översättare.

Sök efter boken

Om Den maskerade proggaren måste sägas: förbannat vilken skön serie.

Var annars skulle Televinken försöka dränka Staffan Westerberg i en blandning av raggsockor, flörtkulor och fisksoppa under inspelningen av Bortkommen i bouillabaissen? Var skulle Thorbjörn Fälldin förvandlas till Lantmannen – superhjälten som har ett veteax på bröstet och sin trogna ullsax beredd i redskapsbältet? Var skulle Karl Marx stövla in som jultomten och hojta: Guds död i stugan, finns här några tunga industriarbetare? Var skulle Velourmannen mobilisera en armé av ”milda och fina killar” och ställa det ohyggliga hotet till omvärlden att han kanske ”inte blir god att tas med”? Och var annars skulle det låta pa-trask! när någon svingar sig in genom en fönsterruta, ka-brunch! när någon landar efter ett fall eller biff! baff! och brosk! när någon får spö?

Det är ovanligt med en serie så otvunget sprungen ur skaparglädje och med ett så medryckande uppsluppet underhållningsvärde som David Nessles muskulöse skogsproggare med Gustav Vasa-frisyr i superhjältetappning. Att jag inte har en aning om vem Ola Ullsten, Tant Mård eller Simon Spies är eller var gör ingenting.

Trist nog är nu albumet Den maskerade proggarens stora röda inte alls så omfattande som titeln antyder. Förbluffande många av den skäggige hjältens äventyr som tidigare publicerats i evigt saknade kvalitetstidningen Kapten Stofil har utan förklaring utelämnats. Nessle kommenterar på sin blogg att vissa serier ”innehåller element som inte är förankrade i de andra” serierna eller att han inte varit tillräckligt nöjd med dem. Alltså saknas pärlor som när Proggaren blir intvingad i en åttiotalsrockvideo av ärkefienden Postmodernisten, duellen med Högerspöket och Klichépolisen som kidnappar Björn Ranelid.

Möjligen behagar detta exklusiva urval Nessle själv, men det snuvar läsaren på den rejäla, heltäckande utgåva som egentligen anstår serien. Den maskerade proggaren kan vara lite ojämn från scen till scen inom äventyren, och nivåskillnader avsnitten emellan hade knappast gjort skada. Ärligt talat, den där halvsanningen om att less is more ligger rätt långt ifrån progg och den ligger ännu längre från superhjältesatir på progg.

Därför kunde till och med andra av de superhjältevarianter som Nessle bidragit med i Kapten Stofil gärna fått ingå. Figurer som den rimmande vampyrdödaren Lennart van Hellsing och den biodynamiska duon Alfalfahannen och Mungbönan skulle ha funkat bredvid den mantelprydda Proggaren när Nessles stil och idévärld ändå är så egen och sammanhållen.

Fjorton äventyr med Den maskerade proggaren har valts ut till albumet och jag räknar till över tio som utelämnats. Jag ser inte det försvarbara i detta. I brist på en samlingsutgåva värd namnet finns gamla nummer av Kapten Stofil fortfarande tillgängliga för beställning.

Johan Wirdelöv

Publicerad: 2011-02-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-12 15:32

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4046

3 kommentarer

[...] This post was mentioned on Twitter by Boklans, dagensbok.com. dagensbok.com said: David Nessle "Den maskerade proggarens stora röda": Om Den maskerade proggaren… http://goo.gl/fb/wXfBy #dagensbok [...]

 

Ola Ullsten: Svensk statsminister 1978-1979. Jag trodde det hörde till allmänbildningen.

Surgubben Oregistrerad 2011-02-24 20:10
 

Insiktsfull recension, som både fångar in det stora med David Nessles serier och problemet med denna samlingsutgåva. Nå, jag kan förstå att Nessle inte vill göra gamla nummer av tidningen överflödiga för proggälskarna, men det vore fint att ha allt samlat. Lindengren har väl tagit med allt i sina samlingsvolymer med serier från tidningen?

Spiring Oregistrerad 2011-07-06 07:37
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?