Krönika

Längtan efter det typiskt svenska

Imorgon börjar min semester, det är en sådan där semester som så många hånar, ett charterflyg till Thailand, 14 dagars sol, värme, strand, hav. Bortsett från att jag åker för att en av mina finaste vänner ska gifta sig med sin prins på en av de där stränderna, för att det var i Thailand de träffades.

Jag tänker att de återvänder till dit deras kärlek började. Jag tänker att jag återvänder till det typiskt svenska. För jag har varit i Thailand för många gånger än vad som egentligen är berättigat. Då ska man på typiskt svenskt sätt tycka är lite pinsamt, men det är ju så bekvämt så man kan inte låta bli att åka. Jag älskar Thailand för att det nästan är precis som hemma, det är bara lite varmare, lite mer sol, lite gladare och trevligare svenskar för att de är på semester. Och exakt dagen innan Thailand börjar jag längta efter svenska deckare. Jag längtar aldrig efter svenska deckare förutom när jag är på väg till Thailand.

Eftersom jag inte är någon deckarfantast så har jag inga svenska deckare hemma, men det bekymrar mig inte nämnvärt eftersom det brukar krylla av svenska deckare (på svenska såklart) bland alla de andrahandsbokhandlare som finns vid badstränderna, där turisterna är. Även om mitt främsta mål med semestern är att själv skriva, och inte läsa så kan man ju inte ligga på stranden med datorn och då behövs böcker!

Så jag packar ner andra böcker än svenska deckare, det lilla förlaget Gilla böcker som stod för årets Augustprisvinnare i barn- och ungdomskategorin (Jenny Jägerfelds Här ligger jag och blöder) har även gett ut en fantastisk rosa ungdomsbok Himlen börjar här av Jandy Nelson (recension kommer). Inte ett dugg svensk men vacker som få, den ska jag läsa på planet. För att det är perfekt att läsa ungdomsböcker när man reser eftersom man måste lägga ifrån sig boken hela tiden för incheckning, bagageinlämning, gatepassering, mat eller film eller information om hur långt man har kommit på den där evighetsflygningen (ingenstans, typ till Finland eller så) och ungdomsböcker har korta kapitel och är lätta att komma in i om och om igen.

Blonde av Joyce Carol Oates är en sådan där bok som jag aldrig kommer igenom, det är inte det att jag inte tycker om den, för det gör jag. Utan snarare att den är så himlans tjock och att den behöver läsas i svep. Det är en typisk bok som man inte bör läsa på flyget, utan snarare i en solstol på en strand. I somras läste jag de två första delarna och jag tycker mig ha dem så färskt i minnet att jag bara skulle kunna fortsätta. Det kanske är så man ska hantera den där boken man aldrig riktigt kommer igen, dela upp den i fler delar. Så det helt plötsligt blir två böcker (eller ännu fler om den är väldigt lång).

Dessutom packar jag ner Marisha Pessls Fördjupade studier i katastroffysik och Anne B Ragdes Berlinerpoplarna som jag av någon anledning har dubletter av i bokhyllan. Och det är ju perfekt för då kan man byta ut dem mot ett par svenska deckare på plats i turistparadiset. Jag kanske till och med kan hitta någon utav de där milleniumtrilogiböckerna som alla pratar om, som jag förstås inte har läst. Nyutgåvan av Valerie Solanas Scum-manifest kom till mig innan jul och har tyvärr blivit liggande till förmån för alla måsten, men nu ska det bli ändring!

Jag har fortfarande ett par timmar på mig att packa så det kanske får plats någon mer bok, annars litar jag på att vännerna har packat sina väskor fulla med böcker. Läsrapport kommer.

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-01-31 21:00 / Uppdaterad: 2011-02-01 06:04

Kategori: Krönika

2 kommentarer

Men hallå, skrivfel!! ”Blonde av Joyce Carol Oates är en sådan där bok som jag aldrig kommer igen,” Måste väl vara ”igenom” istället för ”igen” där?

Lina Arvidsson Redaktionen 2011-01-31 22:16
 

såklart. gå in och ändra det då, jag packar ;)

Emelie Novotny Redaktionen 2011-01-31 22:34
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?