Recension

: Brevet till månen
Brevet till månen Emma Virke
2010
Alvina
9/10

Rymdresa i collage

Utgiven 2010
ISBN 9789186391058
Sidor 28

Om författaren

Emma Virke är en svensk illustratör, konstnär, barnboksförfattare och grafisk formgivare. Virke är verksam som bilderboksskapare och bildkonstnär. Hon skriver och illustrerar egna böcker eller i samarbete med andra författare och illustratörer. Hon har en bakgrund inom journalistiken och 2009 vann hon bokförlaget Natur & Kulturs bilderbokstävling där illustratörer kunde välja mellan tre olika texter av kända barnboksförfattare och göra bilder till dessa. Emma vann för bilderna till boken Mops av Eva Lindström. 2010 debuterade hon själv som barnboksförfattare med boken Brevet till månen där hon både illustrerade och skrev texten.

Sök efter boken

Brevet till månen handlar om Moa, som fascineras av månen och undrar om han är ensam. Hon skriver ett brev och frågar, men den som svarar är inte månen utan Rymdcentralen: de säger att Moa ska få följa med på nästa månfärd och själv överlämna sitt brev! Det vill Moa såklart gärna göra, och glada blir också hennes föräldrar: ”Vår dotter blir första barnet på månen!” ropar pappa exalterat i TV-soffan framför uppskjutningen.

Emma Virke har tidigare gjort underbara illustrationer till Eva Lindströms bilderbok Mops som kom 2009, och här fortsätter hon i samma spår. Hennes bilder är naivt ritade, som barnteckningar men med inslag av collage; Moas klänning är en inscannad bild av en verklig rutig klänning, på det tecknade matbordet står en avfotad påse vetemjöl och i Moas rum ligger en inscannad Barbiedocka upp och ner i en hink på golvet. Bakgrunderna i bilderna är några gånger vackra vattenfärgstablåer som ser ut att vara skapade med svampmålning. Detta blandas med tusch, kritor och vanligt färgat papper, och slutresultatet blir ett alldeles eget uttryck.

Moa själv är en drömmande men också företagsam liten flicka, kanske den mest sympatiska barnbokshjältinna man sett på ett tag. Hennes ohöljda förtjusning över att få åka till månen, utan minsta inslag av tveksamhet eller rädsla, är uppfriskande och omedelbar. Den förtröstan hon utstrålar kanske också har med föräldrarna att göra: ovanligt närvarande och uppmuntrande, ömsinta och verkliga för att vara i en bilderbok finns de hela tiden vid Moas sida. Man blir glad av mycket i Brevet till månen. Detta inte minst.

Alice Thorburn

Publicerad: 2010-12-31 00:00 / Uppdaterad: 2010-12-30 14:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3981

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?