Krönika

Julförberedelser

En av alla de saker som ska göras innan jul, som egentligen inte alls har med julen att göra, är bokbeställningarna inför våren. För mig har det alltid varit en ynnest att få bläddra igenom den tjocka katalogen från Svensk bokhandel med hela vårens utgivning och önska de absoluta godbitarna. Men när jag bläddrar igenom katalogen i år möts jag av en stigande besvikelse som tillslut övergår till en enorm matthet, det finns knappt några böcker som jag vill läsa, och jag älskar ju böcker!

Hanna Nordenhök som tidigare skrivit poesi kommer ut med en roman och Charlotte Qvandt debuterar i januari med en bok om sin mammas sjukdom, är få guldkorn i den annars så intetsägande utgivningen. Ingen av de övriga debutanterna väcker någon som helst läslust hos mig. Som tur är finns det ett par ungdomsböcker om hästar som jag trots min ålder älskar att läsa och försvinna i. Jag hittar också en och annan diktsamling som tagit steget ifrån det språkmaterialistiska experimentet, för det finns ingenting som jag är så trött på just nu. Annars är det kokböcker, trädgårdsböcker och deckare som dominerar utgivningen, jag som varken lagar mat, har någon trädgård eller vill fylla min vardag med styckmord känner mig därför inte så lockad.

Jag hoppas att jag har totalt fel om vårens utgivning, mina förväntningar inför den är nere på noll nu, men kanske finns det böcker därute som växer efter att ha läst dem, för jag längtar efter dem. Jag längtar efter vackra romaner, med språk som får mig att glömma, med berättelser som måste berättas, med egna världar, förutsättningar, omgivningar. Vad längtar ni efter att få läsa i vår?

Emelie Novotny

Publicerad: 2010-12-22 17:00 / Uppdaterad: 2010-12-22 17:03

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?