Recension

: Redan död
Redan död Charlie Huston
2010
Voltaire publishing
5/10

Vampyrer för riktiga karlar?

Utgiven 2010
ISBN 9789197806459
Sidor 250
Orginaltitel Already dead
Översättare John-Henri Holmberg
Först utgiven 2005

Om författaren

Charlie Huston är en amerikansk författare som bor i Los Angeles. Han kallar sin författarstil för ”pulp noir”, med betoning på pulp. Han har även tillfrågats om att skriva nya avsnitt med Wolverine från serien X-men, kallade ”The best there is”. 2010 publicerades hans första bok med Joe Pitt i huvudrollen på svenska, ”Redan död”.

Sök efter boken

Det är knappast en nyhet att de blodsugande odöda är poppis, se bara vår egen Vampyrspecial. Charlie Huston verkar ha tröttnat på de senaste årens, för att inte säga årtiondenas, söta och/eller stiliga vampyrer, liksom på bihistorier där folk har ömma känslor, och skriver här om en annan sort. Givetvis måste han avgränsa sig från de där andra pinupporna på fler sätt, så här kallas de vampirer, och de är alla infekterade med ett viru… förlåt, vyrus.

Nu är jag inte rätt målgrupp för en pulpdeckare, men vampyrböcker har jag läst med behållning många gånger genom åren. Här blir vampyrbakgrunden mest en alternativ kuliss till en enkel deckare, och visst, den ger ju författaren möjlighet att hitta på detaljer som inte skulle funka annars, men jag blir inte helt övertygad. Det är svårt att säga om det hänger ihop med språket, som inte flyter riktigt så bra att jag ser personerna framför mig tala svenska – slang är onekligen svårt i skrift. Som deckare betraktat är den habil, givetvis förstår läsaren att det är något skumt med vissa personer, men det är inte glasklart hur boken ska sluta. Om du, kära läsare, uppskattar sådant och gillar historier som placerats i övernaturliga omgivningar, men ändå i en synnerligen realistisk nutid, så är det här säkert en bok för din nästa resa eller höstkväll i favvofåtöljen.

Irene Elmerot

Publicerad: 2010-09-20 00:00 / Uppdaterad: 2010-09-20 07:27

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3870

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?