Recension

: Främlingen i huset
Främlingen i huset Sarah Waters
2010
Natur & Kultur
8/10

En riktig roman

Utgiven 2010
ISBN 9789127121034
Sidor 526
Orginaltitel The Little Stranger
Översättare Ylva Mörk
Först utgiven 2009

Om författaren

Fotograf: Charlie Hopkinson

Sarah Waters, född 1966 i Wales, har bland annat gett ut romanerna ”Livstråden” (2001), ”Ficktjuven” (2003), ”Kyssa sammet” (2004) – som är hennes kultförklarade debut från 1998, och ”Nattvakten” (2006). ”Kyssa sammet” och ”Ficktjuven” har filmatiserats av BBC. Waters är doktor i engelsk litteratur och skrev sin avhandling om lesbisk historisk fiktion. Hon har tilldelats en mängd utmärkelser och priser. 2003 utsåg British Book Awards Waters till årets författare.

Sarah Waters – Författarens hemsida.

Sök efter boken

Efter att, i jobbet, ha plöjt böcker för sjuåringar i tre månader kände jag en längtan efter att sätta tänderna i en riktig Roman. En tjock, välskriven bok. Vuxenbok. Jag hittade inget på biblioteket som föll mig i smaken den dagen, så jag åkte hem tomhänt. Och hittade ett recensionsex av Sarah Waters Främlingen i huset i brevlådan. Score! Dryga femhundrasidor historisk roman – efterkrigstid, England, gamla slitna mansions. Helgen var räddad! Omslaget är till och med gjort så att det ska se ut som att boken redan är så läst att skyddspappret börjat slitas i kanterna.

Främlingen i huset handlar om gården Hundreds hall, sedd genom distriktsläkaren Faradays ögon. Doktor Faraday minns husets prakt från sin barndom och blir förskräckt när han, strax efter andra världskrigets slut, blir kallad dit för att se till en patient. Godset har förfallit bortom räddning, den en gång så förmögna familjen måste vända på slantarna och själva jobba hårt för att hålla sig själva och gården på fötter. Doktor Faraday förförs ändå av den gamla byggnaden, och av familjen Ayres, och ser till att få fler och fler anledningar till att åka ut till gården och blir en vän till familjen.

Familjen Ayres består av Mrs Ayres och hennes vuxna barn, Roderick och Caroline. Roderick blev svårt skadad under kriget och håller nu på att gå under av ansvaret att vara gårdens herre. Caroline var lotta under kriget och trivdes utmärkt, men blev hemkallad för att vårda Roderick och blev kvar. Som den klipska kvinna hon är (dvs ful) har hon inte särskilt många andra alternativ än att stanna kvar – gift blir hon inte.

Samtidigt som doktor Faraday har svårt att hålla sig borta från huset börjar märkliga och otäcka saker hända där. Ett spöke, eller något som hemsöker huset? Doktor Faraday ser förstås bara logiska förklaringar, som den läkare han är, men katastrofen är nära.

Boken är dock mer än en spökhistoria, kanske inte ens främst en spökhistoria. Klassproblematiken griper mig. Familjen Ayres är överklass i förfall, men oavsett hur lite pengar de har är de ändå förmer än doktor Faraday, vars mor var barnjungfru i huset. Inte på något elakt sätt, och familjen har förstås de bästa manér, men på bara ett självklart sätt.

Främligen i huset är en roman med många bottnar, med nyanserade välskrivna karaktärer. När jag läst ut boken har jag fler frågor än när jag började – på ett bra sätt, jag kan inte riktigt sluta fundera på vad som egentligen hände och hur saker förhåller sig. Sarah Waters har återigen skrivit en riktigt bra roman, helt enkelt.

Stina Sigurdsson

Publicerad: 2010-04-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-04 21:28

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3706

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?