Recension

: Motvindsmås
Motvindsmås Magnus Nilsson
1988
Bonniers
7/10

När Elmer träffade Edith

Utgiven 1988
ISBN 9100475661
Sidor 237

Om författaren

Magnus Nilsson är dramatiker och skådespelare, född 1947 i Norrköping och utbildad bland annat på scenskolan i Malmö. Sedan 1979 är han verksam vid Oktoberteatern i Södertälje. Till hans pjäser och filmmanus hör Guds djärvaste ängel, Min store tjocke far och Pepparrotslandet.

Sök efter boken

Jag hade ingen särskilt levande relation till Elmer Diktonius och Edith Södergran. Till enstaka dikter, absolut, men inte till poeterna som personer. Jag tycker ofta att författare i alldeles för stor utsträckning blandar sig i, eller blandas in i, hur deras texter läses.

Så möter jag de båda finlandsvenska poeterna en vårdag i Magnus Nilssons gestalt. Hans pjäs ”Guds djärvaste ängel” turnerar med Riksteatern och slår sig för en kväll ner i en skolaula nära mig. Ute är det snöstorm, men på scenen råder en värme och en sårbarhet och en språklig finurlighet som ingen snökyla i världen biter på.

Under två dagar 1922 möts de båda poeterna – att mötet ägt rum och fått betydelse är biografisk riktigt, även om detaljerna förstås är Nilssons fantasi – i Södergrans trädgård vid huset i finska Karelen där hon bor med sin mamma och vårdar, eller kanske mest försöker ignorera, sin lungsot. Han kommer med tåget från Helsingfors och Paris. Det är inte många år som skiljer dem; ändå står de nästan på varsin sida av livet. Han är 25 och har debuterat året innan. Hon är något mer etablerad och kommer att dö redan året därpå, bara 31 år gammal.

Vad de vill varandra vet de nog knappt själva. Poesin finns hela tiden med och Nilsson spinner flyhänt vidare på teman hos de båda poeterna, men här finns också något mycket mer allmänmänskligt i mötet, i två människors prövande, aviga, nyfikna kretsande kring varandra. Det är en musikalisk text, en skir pardans, ibland hjärtskärande defensiv, ibland exploderande lekfull och skrattlysten. ”Guds djärvaste ängel” är enkel och komplicerad, poetisk och praktisk, rolig och existentiell och den ger mersmak på såväl teater och poesi som på själva livet.

Många beståndsdelar går igen i de övriga texterna i Nilssons Motvindsmås. 3 pjäser om Diktonius – tre pjäser samt några kortare prosastycken kring samma teman och personer. ”Guds djärvaste ängel” har en slags ungdomlig längtan och hoppfullhet – dessutom ett fokus de andra kan sakna – som är svårslagen, men lekfullheten och de språkliga turerna finns även i några av prosatexterna och i den visserligen mörkare pjäsen ”Flickan och kråkslottspoeten”.

I ”Flickan och kråkslottspoeten” umgås en tioårig grannflicka med de båda åldrade, slitna poeterna Diktonius och Gunnar Björling, men här finns också, bland annat, mer skruvade scener i himlen mellan Gud, Södergran och Jesus.

GUD Herregud, vad skriver du på, Edith?
EDITH En dikt där jag undrar varför din son glömde köpa saltgurka till dig när han var på jorden.
GUD Julöl hade han med sig i alla fall. Tänk inte på det där, det var länge sen.

Spretigt är det, men upplyftande märkligt. Den försupne, undflyende Diktonius hör till de mindre originella, om än berörande, inslagen.

I slutänden är det snarast mänskligheten, livslusten som dröjer sig kvar. Inte minst Södergrans. Hon som med sin dödlighet tycks lättare få fäste i vardagen. Hon som kan beundra och ta ned på jorden i en mening, när han plågas av alla sina ambitioner. ”Ni är det största och ynkligaste jag sett.” Eller ”Ta mig som jag är eller res till Helsingfors, men ät något först.” Är det inte charmerande storslaget och vardagligt i ett? Gör revolution, älska mig till vanvett, men glöm inte att äta också.

Ella Andrén

Publicerad: 2010-03-13 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 22:24

Kategori: Recension | Recension: #3656

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?