Recension

: Fylla år
Fylla år Emma Adbåge
2009
Alfabeta
7/10

Hur kul vore det med tårta varje dag?

Utgiven 2009
ISBN 9789150111248
Sidor 28

Om författaren

adbage_emma_foto-richard-gustafsson Foto: Richard Gustafsson.

Emma Adbåge, född 1982, frilansar som illustratör, barnboksförfattare och serietecknare. Hon har ett företag, Hjördis de Mördis HB, tillsammans med tvillingsystern Lisen Adbåge, som också är illustratör och barnboksförfattare.

Emma Adbåges blogg

Emma Adbåges hemsida

Sök efter boken

Emma Adbåge är en tecknare med känsla för detaljer. Hennes bilder rymmer ofta ett myller av saker och figurer, gärna av samma typ men i olika utförande: olika sorters leksaker, stolar eller monster. I Fylla år får hon göra tårtor, presenter och smådjur.

Fylla år handlar inte om någon enskild födelsedag utan om födelsedagar i allmänhet. Varför säger vi fylla år – vad är det vi fyller åren med egentligen? Varför är födelsedagar mycket viktigare för barn än för vuxna? Och borde inte djuren fylla år oftare eftersom de inte lever lika länge – hamstrarna kunde fylla månad, trollsländorna timme. Dessa frågeställningar illustreras med små scenarier – två barn sitter och tittar i fotoalbum för att se vad de fyllt sina år med, flugorna ordnar femtimmeskalas, och absurda presenter står i rad på butikshyllorna när man ska hitta på något nytt att ge de människor som fyller vecka. En fjäderkeps eller en gurkstege kanske?

Det är ett tacksamt ämne, födelsedagar och att fylla år är ju något centralt i barns liv, och Emma Adbåge har förvaltat det väl. Funderingarna ligger på en lagom lättsam nivå för något som ju faktiskt är nästan bara roligt, bilderna liknar ofta seriestrippar med sina situationsbilder med oneliners i pratbubblor. Hur kul skulle det egentligen vara med tårta varje dag? Tycker man trots allt att det vore idealet är det bara att börja fira valfritt smådjur med begränsad livslängd.

Alice Thorburn

Publicerad: 2009-12-13 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-11 23:58

Kategori: Recension | Recension: #3551

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?