Recension

: Femtikronorskrämen
Femtikronorskrämen Emma Adbåge
2006
Eriksson & Lindgren
7/10

En oväntad skatt i maten

Utgiven 2006
ISBN 918519963X
Sidor 26
Illustratör Emma Adbåge

Om författaren

Emma AdBåge, född 1982, är författare och illustratör. Hon debuterade 2001, är flerfaldigt prisbelönt och 2018 mottog hon Augustpriset för Gropen.

Sök efter boken

Du ska inte leka med maten, men om maten leker med dig? Vid ett belamrat köksbord sitter Martina och Lasse och äter frukost. Martina fiskar upp inte mindre än fem guldtior ur krämen. Vad ska hon använda dem till?

Bilderna är fulla av igenkännbara detaljer. På det nyss nämnda matbordet finns allt från det stora paketet med Kårnflex och andra matvaror till en samling färglada sugrör som ligger utspridda, men hur är det egentligen med kaviartuben? Har någon ritat med den direkt på bordet? I ett hörn står en grankvist och barrar så det är kanske inte så förvånande att det sitter en komihåglapp på köksskåpet som det står DISKA på.

Martina går ut en sväng för att fundera på vad hon ska göra med sina pengar och upptäcker snabbt att det inte är allt som går att köpa. Efter en hel del spanande hamnar hon till slut på bio. Där hittar hon en ny kompis som heter Danne. De sista guldtiorna går åt till en glass som Lasse ska få i present när hon kommer hem. Barnens ålder är obestämbar och några föräldrar syns inte till överhuvudtaget.

Bilderna tar avstamp i realistiska miljöer, där det sker små förskjutningar av perspektiv och benämningar. Vad sägs om diskmedlet Disko eller att ”Få en extra sko på köpet!” när du handlar. Emma är mycket skicklig på att fånga upp karakteristiska detaljer, i synnerhet mönster på kläder och inredning.

Boken slutar där den började. De sitter samlade vid frukostbordet, när Lasse hittar något oväntat i botten av marmeladburken…

Textutdrag (Visa/göm)

Andrea Berge

Publicerad: 2007-11-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-06 09:40

Kategori: Recension | Recension: #2730

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?