Recension

: Oönskad
Oönskad Gemma Malley
2009
B. Wahlströms Bokförlag
8/10

Tankeväckande framtidsthriller

Utgiven 2009
ISBN 978-91-32-15291-7
Sidor 280
Orginaltitel The Declaration
Översättare Anna Israelsson

Om författaren

Gemma Malley bor i England och har ett förflutet inom journalistiken. Oönskad är den första av hennes böcker som har översatts till svenska.

Sök efter boken

Året är 2140 och tack vare ett nytt läkemedel är det möjligt att leva för alltid. Ingen behöver längre dö av så kallade naturliga orsaker. Det låter väl bra? Nja, efter ett tag räcker inte jordens resurser till för att försörja det stadigt ökande antalet människor.

Lösningen blir att alla som tar läkemedlet Långtliv måste skriva på en förbindelse att aldrig skaffa barn. Vill man ändå ha barn får man sluta ta läkemedlet och dö själv. Då upprätthålls status quo. Men det finns de som inte följer lagen, som skaffar barn och håller dem gömda. Dessa barn är de Oönskade. Det finns en utbredd rädsla för dessa önskade barn, att de ska vara droppen som får bägaren att rinna över. Därför jagas de av myndigheterna och anges av grannar och andra. De Oönskade barnen tas ifrån sina föräldrar och spärras in på anstalter där de uppfostras till Värdefulla tillgångar, en omskrivning för slavar.

Anna är en sådan Oönskad, och minns inget före sitt liv på Grange Hall. Anna är en duktig Oönskad, som avskyr sina föräldrar för att de har burit mot lagen, och inget hellre vill än att bli en Värdefull tillgång för att sona deras synd. Det enda hon gör för sin egen skull är att skriva dagbok, något som inte är tillåtet. Där får man ta del av hennes tankar och får en skrämmande bild av det vidriga Grange Hall. Men, som Anna skriver, hon hade tur som fick komma dit. I andra länder (boken utspelas i England) avlivar man helt enkelt Oönskade.

Men så kommer Peter till Grange Hall och en annan värld gläntar på dörren. En värld där allt som Anna trodde var sant utmanas: en värld där hon kanske inte är onaturlig. En värld där hon kanske har rätt att leva. Plötsligt får hennes dagboksanteckningar en helt annan karaktär. Författaren skildrar med psykologisk insikt Annas förbjudna tankar och hennes resa från en indoktrinerad duktig flicka till en fritänkande människa.

Boken är omtumlande och tankeväckande. Det är en skrämmande framtidsutsikt som målas upp. Men den säger också något om vår samtid och vad som kan hända om man skövlar jordens resurser och mixtrar med liv. Bokens vuxna (de önskade) är inte alls lyckliga. De verkar ha stagnerat totalt och lever sina liv i skräck för de Oönskade, som de tror ska ta ifrån dem det de har. På sätt och vis lever de också i fångenskap.

Det är ett väldigt spännande och gripande koncept. Det som ligger boken i fatet är sättet den är skriven på. Författaren berättar hur det är, i stället för att gestalta, vilket får till följd att personerna i boken blir endimensionella. Dessutom är boken ganska seg i början. Men om man orkar förbi inledningen får man en upplevelse som man inte glömmer i första taget. Det må vara en ungdomsbok, men jag tycker att vuxna också borde läsa den. Särskilt de som jagar evig ungdom.

Sofia Luthman

Publicerad: 2009-09-10 00:00 / Uppdaterad: 2015-07-03 19:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3428

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?