Recension

: Ost till alla möss
Ost till alla möss Ulf Nilsson
2009
Bonnier Carlsen
8/10

Ost och filosofi

Utgiven 2009
ISBN 9789163860935
Sidor 160
Illustratör Gitte Spee

Om författaren

Fotograf: Cato Lein

Ulf Nilsson föddes 1948 i Helsingborg, och är numera bosatt i Helsingborg och Sydafrika. 2002 vann han Augustpriset för bilderboken Adjö, herr Muffin, illustrerad av Anna-Clara Tidholm.

Sök efter boken

Huvudpersonen i Ulf Nilssons bok är en mycket ovanlig liten mus. Han kan nämligen tänka, något han relativt omgående efter sin födsel upptäcker att han är ensam om bland trädgårdsmössen på den sydafrikanska farmen. Hur gör man när man tänker? Hur stor är världen? Vem är jag? Svaren på de frågorna, och andra, blir den lilla musen därför tvungen att ta reda på själv. De andra mössen, hans mamma inkluderad, verkar mest blir förvirrade när han ställer dem och sticker utan undantag iväg för att skaffa mat istället.

Den här boken är faktiskt ganska underbar. Medan den lilla musen upptäcker Klein River Cheese Farm där han bor, försöker prata med kor och människor, lär sig skriva och upptäcker ost, så resonerar han sig fram till förnuftiga svar på de frågor han har. ”Vem är jag?” till exempel:

”Jag” började vid de två öronen som satt överst, fortsatte nedåt, svällde ut lite över magen och slutade vid bakfötterna. Allt innanför det var ”jag”. Jag hade en liten nos, en liten mage, fyra små ben och två små stora öron.
Nej, sedan var där visst en svans. En liten lång svans. Jag kände på den och klämde på den. Jag drog i den. Är den här svansen min? Aj! Ja, svansen var min!

När han sedan prövar dra i sin mammas svans och inte känner något inser han att hon är en annan. Ost till alla möss är full av den här sortens filosofiska slutsatser och upptäckter av hur världen fungerar. Den lilla musen inser snart att hans uppgift i världen är att hjälpa andra, även om den insikten sätts på prov när han står inför valet att rädda en katt från att drunkna. En annan viktig lärdom man kan dra av den här boken är att man inte gärna dödar andra varelser om man känner dem, alltså: att samtala och vara social är viktigt.

Boken förmedlar starkt känslan av hur roligt det är att upptäcka saker och förstå samband. Det är igenkänning som kan glädja såväl stora som små.

Alice Thorburn

Publicerad: 2009-08-19 00:00 / Uppdaterad: 2009-08-18 20:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3404

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?