Recension

: Jocke Molin hellre död än röd
Jocke Molin hellre död än röd Helena Dahlbäck
2001
Alfabeta
8/10

Vardagsskildring med humor och värme

Utgiven 2001
ISBN 9150100785
Illustratör Robert Nyberg

Om författaren

Helena Dahlbäck, 1960 – 2000, skrev många böcker för barn, bland annat kapitelböckerna om Julia. Hon var även verksam som bildpedagog. Hon debuterade 1991 med bilderboken ”Min syster Lotta och jag” som Charlotte Ramel illustrerade.

Sök efter boken

Jocke Molin gillar att dansa, men han har ett problem. Han rodnar lätt om någon tittar på honom när han dansar. Och nu skall det bli disco i skolan. Upplagt för att bli röd i ansiktet, alltså.Men Jockes längtan att dansa är starkare än våndan för att bli röd.

Hans pappa ger honom danslektioner och Jocke och hans kompisar övar sig på den svåra konsten att dansa. På discot, på dansgolvet möter han Petra som han drömt om att få dansa med. Hon tycker att det är lite gulligt med killar som rodnar. Så Jocke ändrar sig, ”hellre lite röd då och då”.

Robert Nybergs lite slängigt slarvig tecknade bilder är ändå så otroligt träffsäkra. Och dom passar bra till denna lilla lågmält vardagliga historia om den första trevande insikten om det som vi vuxna kallar könsroller och relationer.

Helena Dahlbäck har skildrat Jockes rädslor på ett humoristiskt och milt eftertänksamt sätt. Jocke betvingar inte sin blygsel, men han lär sig leva med den. Själv rodnade jag för några dagar sedan, det kändes rätt så bra.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2001-11-12 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-17 03:16

Kategori: Recension | Recension: #381

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?