Recension

: Ensam mullvad på en scen
Ensam mullvad på en scen Ulf Nilsson
2012
Bonnier Carlsen
8/10

Bedårande om scenskräck

Utgiven 2012
ISBN 9789163868566
Sidor 30
Illustratör Eva Eriksson

Om författaren

Fotograf: Cato Lein

Ulf Nilsson föddes 1948 i Helsingborg, och är numera bosatt i Helsingborg och Sydafrika. 2002 vann han Augustpriset för bilderboken Adjö, herr Muffin, illustrerad av Anna-Clara Tidholm.

Sök efter boken

Jag brukade sjunga för min lillebror. Han älskade det. Först sjöng jag Du ska inte tro det bli sommar och sedan Tipp, tapp, tipp, tapp. Han satt och småstudsade i stolen av glädje.

Så inleds Ensam mullvad på en scen. Men det är ingen modig ensam mullvad som ställer sig på en scen. Det är en mullvad med scenskräck. Ensam mullvad på en scen är något jag sällan stöter på, en bilderbok berättad i jagform. Därför får vi inte veta den lilla mullvadens namn. Givetvis är han ingen mullvad på riktigt, det är bara en dräkt han ska ha på sig under klassens vårfest, med föreställning för alla föräldrar och släktingar. Mullvaden vågar inte sjunga när det är så många som tittar och lyssnar. Fröken föreslår att han bara ska gå upp på scenen och tala om för publiken när föreställningen är slut.

Så är det då dags för dagen D. Den lilla mullvaden får glada tillrop från familjen men han vill inte äta frukost, och släpar sig till skolan.

Under föreställningen får han, såklart, kalla fötter och gömmer sig i kapprummet. Så kommer hans lillebror ropandes ”Lilla mullvaden!”. Lillebror som tycker att mullvaden är bäst på att sjunga sånger tar sin storebror i handen. När lillebror uppmanar mullvaden att sjunga för honom kan han inte motstå längre. Tillsammans går de upp på scenen…

Det här är en helt bedårande berättelse om scenskräck. Eva Erikssons bleka blyertsteckningar korrelerar väl med temat i Ulf Nilssons text. Minspelet och det tydliga kroppsspråket i hennes teckningar är underbart, särskilt i de scener där den lilla mullvaden ser så modfälld ut, att man som läsare kan känna hur ont det gör i magen, för det gör det ju när man ska göra något som är riktigt obehagligt.

För den som inte har en lillebror att hålla i handen som sällskap när det är så läskigt att man bara vill gömma sig, kan det kanske vara lika fint att ha en bok om en ensam mullvad på en scen.

Det här är ofta riktigt roligt och väldigt, väldigt sött.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-04-29 00:00 / Uppdaterad: 2012-04-28 21:47

Kategori: Recension | Recension: #4674

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?