Recension

: Den lilla Mullvaden och julen
Den lilla Mullvaden och julen Zdenek Miler
2011
Parabellum Nord
5/10

Nostalgiska illustrationer med tveksam sensmoral

Utgiven 2011
ISBN 9789197812849
Sidor 36
Orginaltitel Krtek a Vanoce
Översättare Solveig Hiestand
Medförfattare Hana Doskocilova

Om författaren

Zdenek Miler, född 21 februari 1921 i Kladno, död 30 november 2011 i Nová Ves pod Pleší, Příbram, var en tjeckisk filmskapare, animatör och illustratör.

Han var mest känd för filmerna om Krtek, den lilla mullvaden, sedermera även böckerna om samma figur.

Sök efter boken

Den lilla Mullvaden och julen är den senaste i raden av böcker om den lilla Mullvaden, en figur skapad av den tjeckiske illustratören och filmskaparen Zdenek Miler. Den lilla Mullvaden har dykt upp både i stumfilmer för barn och i barnböcker sen långt tillbaka. Den första som översattes till svenska var Hur Mullvaden fick sig ett par byxor, 1959.

Jag gillar estetiken och stämningen i illustrationerna. Det är runda figurer och matta färger i sann folkloristisk stil. Det är barnsligt och något naivt. Det liknar många av de sovjetiska, tecknade barnprogram som min föräldrageneration, 60-talisterna, matades med och som även har sänts som repriser när jag själv var barn. Det är nog mer nostalgi och förvrängda minnen som gör att det här tilltalar mig som vuxen, men de enkla, tydliga bilderna tilltalar nog även de minsta barnen.

Själva berättelsen är söt med en stark sensmoral. Den är inte särskilt spännande och ganska snäll, med betoning på ganska eftersom det moraliska budskapet som så ofta kan vara rätt hårt.

Den lilla Mullvaden vill överraska sina vänner i skogen, och särskilt hans vän den lilla Musen med en julfest. Han ordnar en julgran och klär den med allt möjligt gott och fint han kan komma på och slår in en julklapp åt sin vän. Det är bara det att den dumma fru Korp knycker julgranen och flyger iväg med den så att den lilla Mullvaden och hans vänner inte ska få något gott att äta. Kruxet i sensmoralen tycks vara att det är okej att vara taskig mot dem som är taskiga mot en själv. Här lyder inte Jesu bud om att vända andra kinden till inte vilket känns som ett märkligt råd till barn.

Den lilla Mullvaden blir nästan aldrig arg men när han blir det då får man verkligen passa upp! Han kramar en snöboll och slänger – Pang! Han träffar fru Korp rakt på näbben! – Jag vill aldrig se dig här igen din tjuvaktiga fågel, muttrar han när han går sin väg.

Lyckligtvis får den lilla Mullvaden tag på en ny gran, en hopfällbar sådan, så när fru Korp försöker sno den också fälls den ihop och hon får sig en rejäl knäpp på näbben.

Den lilla Mullvaden och hans vänner får en fin julfest tillsammans och fru Korp, ja…

Camilla Hällbom

Publicerad: 2011-12-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-23 21:14

Kategori: Recension | Recension: #4486

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?