Recension

: Vem bryr sig!
Vem bryr sig! Eva Susso
2009
Rabén & Sjögren
6/10

Chicklit för tonåringar

Utgiven 2009
ISBN 9789129669268
Sidor 122

Om författaren

Eva Susso föddes 1956 i Göteborg. Sin första skrivmaskin fick hon i tolvårsåldern. När hon växte upp närde hon både konstnärsdrömmar och författardrömmar. Hon har tre barn, varav två tillsammans med en man från Gambia. Hon började skriva igen på allvar för att det saknades böcker om mörka barn i Sverige. Debuten kom 1995 med bilderboken Rita. Sedan dess har det blivit ännu fler bilderböcker och kapitelböcker. Eva Susso sitter på stol nummer två i Svenska barnboksakademien.

Sök efter boken

Hemligheter och pinsamheter är namnet på Eva Sussos trilogi för tonårstjejer. Serien handlar om de tre bästisarna Anisa, Diana och Maja, som bor i småstaden Bjällby och har en hemlig spa-klubb tillsammans. Första boken Jag såg honom först handlar om Diana, men i den här andra delen är det Anisa (Nisse) som får komma till tals.

Anisa har utåt sett det perfekta livet. Hon har två adoptivföräldrar som älskar henne och ger henne allt hon pekar på. Hon är populär och snygg och får ägna sig helhjärtat åt sitt stora intresse: klädskapande.

Men tänk om omvärlden kände till hennes hemligheter? Hemligheter som hon inte ens kan berätta om för sina bästa vänner. Som att hon ibland känner sig som världens ensammaste människa? Tur att hon snart ska få köpa hundvalpen Rio. Eller att hennes föräldrar ger henne allt hon pekar på, utom det hon egentligen vill ha? Nämligen att få känna sig behövd och få krav ställda på sig? Som att hon ibland känner sig mer som ”deras intressantaste ägodel, typ.”

Eller tänk om de visste att hon är kär i tönten Hugo? Hugo som bor på en bondgård ute på landet och representerar den totala motvikten mot Anisas glamourösa och glittriga liv?

På ytan har Anisa ett enormt självförtroende, men mellan raderna växer en annan bild fram. ”Någon tyckte att jag skulle slippa växa upp på barnhem i Brasilien och vara fattig resten av mitt liv. Någon tyckte att jag var värd att bo i en lyxvilla med swimmingpool.” Det låter inte som om Anisa själv tycker att hon är värd det…

Eva Susso lyckas bra med att skildra vänskapen mellan tjejerna och den rivalitet som nästan oundvikligen uppstår när man är tre stycken. Om man är två så vänder man sig nästan alltid mot den tredje – den som inte är där.

Under ytan finns det spänningar och motsättningar. Till exempel gillar inte Maja att Diana är tillsammans med hennes bror. Och Anisa verkar ha svårt att identifiera sig med sina bästisar, som trivs så bra i Bjällby. De blir säkert kvar där resten av livet medan hon har ”monsterstora planer”. Hon ska ju bli kläddesigner i Milano. Men för tillfället får hon hålla tillgodo med att sätta upp modeshower med sina vänner som modeller.

Boken har det mesta man kan förvänta sig av en chicklit-bok. Vid första ögonkastet tror man att det mesta handlar om utseende och status, men skrapar man lite på ytan växer allvarligare undertoner fram. Den är lättläst och det känns som om författaren har bra koll på hur dagens unga tjejer tänker och hur de uttrycker sig. Jag tror att igenkänningsfaktorn är stor.

Sofia Luthman

Publicerad: 2009-06-14 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 20:32

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3336

5 kommentarer

Jag tycker att denna boken verkar vara superbra, så jag tänkte åka ner till biblioteket idag för att låna den! Kan knappt vänta tills skoldagen är slut!! :)

Amanda Oregistrerad 2009-09-02 13:48
 

Gud, säger samma sak.
Boken var grymt dag och jag läste ut den på 3 timmar, en dag då asså.
Gud, först trodde jag det var en sånhär.. typ, vanlig bok, nu fattar jag. Den var skitbra!! men slutet var lite besviket ;/ vill ju veta mera!! haha :D

Mini Oregistrerad 2010-12-02 17:26
 

Bara psykopaterna använder ett så pass omöjligt ord som ”skitbra”. Alltså, försvinn, Mini.

Karl Oregistrerad 2010-12-03 12:09
 

Den är och såg jätte BRA ut när jag tog den. Jag läste den på 1 och en halv timme kunde inte släppa den

Dalia💋💋 Oregistrerad 2012-11-05 17:48
 

det e riktigt bra

gabriela Oregistrerad 2014-09-24 12:36
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?