Recension

: Spyflugan Astrid flyger högt
Spyflugan Astrid flyger högt Maria Jönsson
2008
Bonnier Carlsen
8/10

Existentiellt och roligt

Utgiven 2008
ISBN 9789163860782
Sidor 32

Om författaren

Fotograf: Johnny Ewald

Född 1958 i Gävle, bosatt i Höganäs. Maria Jönsson är verksam som barn-och bilderboksillustratör och tidningstecknare. Hon har illustrerat ett stort antal barnböcker, bland annat böckerna om hundvalpen Morris. Debuterade som författare gjorde hon 2007 med boken Spyflugan Astrid.

Sök efter boken

Spyflugan Astrid dök första gången upp i boken med samma namn härom året. Hon bor bakom soffan och har en väldigt stor familj (ca 60 medlemmar). Astrid är en hejare på att flyga och hennes inställning till livet präglas av nyfikenhet och gladlynthet.

I den här boken har hon i uppdrag att passa Lille-Bertil, en av de minsta flugorna, som dock passar på att försvinna när Astrid går lite för mycket upp i den saga hon berättar för honom. Så Astrid ger sig ut och letar, och hon hittar inte bara Lille-Bertil, utan får dessutom bekanta sig med Det Stora På Andra Sidan.

Bilderböckerna om Astrid karaktäriseras främst av sin humor och av sina väl utnyttjade bildsidor. Text och bild integreras, och texten går i vindlingar över sidorna, blir större och mindre, störtdyker och trasslar in sig allt eftersom flugorna gör det. Bildernas form varierar också, ibland är det helsidesbilder, ibland serierutor, och ofta kontrasteras närbilder av föremål med en mer översiktlig bild där de syns i sitt sammanhang. Att saker ser annorlunda ut för en liten fluga är en av poängerna med boken, och även texten signalerar detta genom att låta flugorna ha egna namn på de många föremål de kan stöta på: maten (köket), stora Brum (nallebjörnen), det absolut förbjudna (väggkontakten). Och Det Stora På Andra Sidan, som är världen utanför fönstret, som Astrid fantiserar om och alltså till sist får möta. På det sättet får boken faktiskt också en existentiell dimension, som pekar på hur grundläggande mytbildning och namngivning är för varje samhälle.

Alice Thorburn

Publicerad: 2008-12-13 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-18 23:37

Kategori: Recension | Recension: #3149

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?