Recension

: POSTER – Nordens största poptidning 1974–1980
POSTER – Nordens största poptidning 1974–1980 Fabian Hansson Bernstone
2008
Premium Publishing
9/10

Popkultur

Utgiven 2008
ISBN 9789189136335
Sidor 256
Medförfattare Mathias Brink

Om författaren

Fabian är grafisk formgivare och född i Stockholm 1969.
Han köpte sitt första nummer av tidningen Poster 1976 och sedan var han fast. På 2000-talet lyckades han skaffa sig en komplett samling och startade sidan Poster-Story. Genom den fick han kontakt med upphovsmannen Hans Hatwig och det ledde sedan till arbetet med boken som han skrivit tillsammans med Mathias Brink.

POSTER – Författarnas originalsida om tidningen, som sedan ledde fram till arbetet med boken.

Sök efter boken

Jag minns hur jag noggrannt studerade de posters (affischer) som satt på väggarna i polarens brorsas pojkrum i slutet av 70-talet. Speciellt minns jag en som visade en bloddreglande Gene Simmons från KISS. Många var historierna kring blodet och hans tunga. Bäst var väl den som sa att han hade förlängt sagda kroppsdel med en gristunga. En intressant tanke som jag och klasskompisarna faktiskt trodde på.

Nu finns boken om den svenska musiktidningen POSTER. En färgsprakande sak i coffee-tableformat med mängder av bilder, både från tidningarna och ej tidigare publicerade.

Allt tog sin början när de båda storsamlarna Brink och Bernstone startade en egen hemsida om tidningen och frossade i nostalgi. Den blev en liten kontaktsida för andra samlare och genom hemsidan fick de kontakt med Hans Hatwig som låg bakom POSTER, en idéspruta till tysk som kom till Sverige första gången 1966. Via diverse jobb på bl.a. porrtidningar som Piff och Paff, hamnade han på tidningen Tiffany som sedemera kom att bli POSTER.

Boken berättar hela historien om uppkomsten av tidningen, främst genom uttömmande intervjuer med Hatwig och alla de personer som på ett eller annat sätt bidrog till dess popularitet under 70-talet. Hatwig hade visioner som ingen annan hade och då utbudet av musiktidningar var skralt i Sverige under denna tid, kom POSTER som en frälsning för alla tonåringar. Hatwig använde mer färg än någon annan och tog även många egna bilder av Sveriges då stora stjärnor som Björn Skifs, Harpo och Pugh Rogefeldt, bl.a. några komiska bilder av Pugh i bara kalsongerna.

Hatwig samarbetade med flera stora fotografer, som amerikanarna Barry Levine och Brad Elterman, två berömda fotografer som stod för många av de mest välkända bilderna i tidningen. Hatwig själv jobbade mycket med bakgrunder och tog snabba bilder på artisterna där bara färgen på bakgrunden ändrades. Allt för att kunna pumpa ut fler bilder, vilket skulle visade sig vara mycket lönsamt. Han gick mot strömmen på många sätt. Folk tvivlade, men i slutändan visade det sig vara rätt. Tidningarna sålde slut snabbare än någon annan tidskrift. Utan tvekan hade tidningen och Hatwig stor del i bandet KISS' genombrott i Sverige. POSTER blev på många sätt den enda källan för att veta vad som pågick i favoritartisternas karriär. Även tv-serier som Larmet går, Macahan och Baretta bjöds på stort utrymme i tidningen.

POSTER kom att bli en stor del av de svenska tonåringarnas liv och boken är en verklig fröjd för ögat samt en nostalgitripp av sällan skådat mått. Hela paketet är precis lika tilltalande som tidningarna en gång var. Dock känns det ibland som att en del av texterna är nedskriva i all hast, vilket medfört en del stavfel eller tappade ord och kanske hade det varit kul om lite fler gamla artister hade fått komma till tals. Men man kan ju inte få allt. En sak är i alla fall säker och det är att Bernstone och Brink utfört ett riktigt "labor of love".

Det här är den perfekta julklappen för alla musiknördar som någon gång haft en affisch från tidningen POSTER på sin vägg.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2008-11-19 00:00 / Uppdaterad: 2008-11-19 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3113

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?