Recension

: Bonniers naturguider - Träd
Bonniers naturguider - Träd Allen Coombes
2008
Albert Bonniers förlag
3/10

Mindre praktisk handbok

Utgiven 2008
ISBN 9789100114589
Sidor 223

Om författaren

Allen Coombes är botaniker vid Sir Harold Hillier Gardens i Storbritannien. Hans specialintresse är ekar och han har skrivit flera böcker om träd och ett stort antal artiklar i brittiska trädgårdstidningar.

Sök efter boken

Utmärkt, tänker jag, en praktisk liten handbok för att kunna artbestämma träd. När dessutom reklamtexten säger att det inte krävs några förkunskaper för att använda boken låter den som gjuten för mig. Täckningen är det heller inget större fel på: 300 europeiska trädarter behandlas. Ganska få av dem finns egentligen i Sverige, än färre växer vilt här. Men boken inkluderar (på gott och ont) både vilda och odlade trädarter, utan att göra någon uppdelning mellan dem. Varje träd illustreras med en helbild och några små detaljbilder, plus en kortare text.

Inledningsvis får man också en hastig crash-course i vilka detaljer man ska tänka på när man ska artbestämma ett träd – bladens form, uppsättning, med mera. Hur man sen tar nästa steg för att väl göra detta är det värre med, men det är kanske något man får förvänta sig i en kompaktguide.

Tyvärr blir jag dock mycket besviken på bokens utformning. Till att börja med – det här med storleken: boken är något mindre än en normal pocketbok, vilket gör att man lätt kan ta med sig den på utflykten i skogen. Det är utan tvekan praktiskt, men det har ett pris: bilderna som illustrerar träden ifråga är nämligen mycket små. Detaljbilderna är i vissa fall knappt en centimeter höga. Bilderna blir därmed så små att det många gånger är svårt att urskilja skillnaderna mellan olika arter. Att man i allmänhet klämt in två olika träd per sida gör inte saken bättre. I några enstaka fall har vissa utvalda träd bevärdigats en helsida – men vilka träd som erhållit den ynnesten verkar närmast slumpartat, och garanterat inte anpassat till en svensk kontext.

Storleken är nu inte heller allt. Värre är bokens struktur. Boken är bara grovt indelad i fyra kapitel (två kapitel vardera för barrträd respektive lövträd). Utöver det verkar det inte finnas någon vidare ordning på hur träden är sorterade. Först inbillar jag mig att träden är sorterade efter deras latinska namn. Det visar sig dock bara stämma in på barrträden – därefter verkar all logisk sortering upphöra. Kombinera det med att registret inte alltid är så väl fungerande. Man ska som lekman till exempel inte inbilla sig att det alltid är så enkelt som att slå upp träd på deras vanliga namn. I vissa fall – som för ek, tall eller gran – kan det fungera. I andra fall – som exempelvis björk, pil eller kastanj – måste man däremot veta att det man till dagligdags enbart kallar för björk egentligen heter vårtbjörk.

Den här boken hade alltså tjänat betydligt på en mer systematiskt genomtänkt utformning. Att många av problemen hade varit så enkla att åtgärda gör saken än tråkigare.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2008-11-03 00:00 / Uppdaterad: 2008-11-03 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3097

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?