Recension

: Into the Woods
Into the Woods Stephen Sondheim
2002
Simon & Schuster
7/10

Det var en gång Â…

Utgiven 2002
ISBN 0743232909
Sidor 91
Först utgiven 1988
Språk engelska
Illustratör Hudson Talbott
Medförfattare James Lapine samt Hudson Talbott (bearb)

Om författaren

Stephen Sondheim föddes i New York 1930 och är kompositör och författare till musikaler som Sweeney Todd, Company, A Little Night Music och Sunday in the Park with George. Han har också skrivit sångtexter till West Side Story och Gypsy och tilldelats en rad prestigefulla priser, däribland Pulitzerpriset, en Academy Award och flera Tonys.

sondheim.com – ”The Web’s Resource for All Things Sondheim” minsann.

The Sondheim Review – Tidskriften tillägnad kompositören.

Sök efter boken

Stephen Sondheim är för tillfället bioaktuell med Tim Burtons filmatisering av Sweeney Todd. Mannen bakom den med största sannolikhet blodigaste musikalfilmen någonsin hör visserligen till musikalvärldens riktiga giganter, men brukar beskrivas som i sammanhanget intellektuell och svårtillgänglig, ja, helt enkelt som Andrew Lloyd Webbers motsats. Hans historier är originella (blodtörstiga barberare, Ingmar Bergman, pointilismen …), ironiska och fulla av galghumor, hans galna, överrimmade texter är svåröversatta och han spelas beklagansvärt sällan i Sverige.

Into the Woods är en inte särskilt svårtillgänglig saga – eller kanske snarare alla sagor. Den är Rödluvan möter Askungen möter Jack och bönstjälken, där är Rapunzel och häxan och vargen och jättar och ett barnlöst bagarpar och flera prinsar … och så slutar det ju lyckligt förstås.

Eller, ja, det slutar lyckligt efter första akten. Och sen går det så att säga käpprätt. För när man fått det man önskade sig mest, då lever man ju faktiskt inte lycklig i alla sina dagar, utan då börjar man helt enkelt önska sig något annat.

Into the Woods är en saga som måste bli vuxen. För charmarande prinsar är ju just charmerande prinsar och inte till exempel trogna makar, döda jättar kan ha hämndlystna fruar och att bli svald hel av en varg, ja, det medför ju rimligen en viss posttraumatisk stress.

Om jag skulle sätta betyg på musikalen i sig vore den nog en solklar tia. Nu är det emellertid någon som gjort bilderbok av musikalen och det är förstås ett vanskligt företag. Det är för all del en fin bok, med ganska klassiska sagoillustrationer, men den lämnar, inte helt oväntat, en del att önska.

Hudson Talbott följer originaltexten väl. Ibland för väl. Här och var har han gjort ett mycket bra jobb med att införliva Sondheim/Lapines text i berättandet; ofta låter han den stå oförändrad. Men det är nu inte så att allt som låter genialt, vist och roligt i sång nödvändigtvis också gör det på papper (fast det är väldigt svårt att låta bli att sjunga med, om man nu kan musikalen). Och det som är fina sångrader är inte nödvändigtvis rimliga repliker.

Säga vad man vill om rader som ”It’s your father’s fault that the curse got placed and the place got cursed in the first place!” – helt naturligt talspråk är de ju inte.

Ofta blir det helt enkelt för mycket text. Jag saknar visserligen framför allt en fantastiskt rolig episod där karaktärerna bestämmer sig för att offra berättaren och hela Askungens resonemang kring varför det är smart att lämna efter sig en sko, men här borde ändå gjorts en och annan strykning ytterligare. Framför allt borde det finnas mer luft. De snabba scenbytena borde förärats en blankrad och frågan är om inte repliker som helt behållit sin versform hade tjänat på att få stå versuppställda på sidan.

Som berättelse är Into the Woods emellertid en historia att lägga på minnet, en saga som löser upp sig i kanterna och tar mer och mer mänskligt nyanserade former. En lekfull påminnelse om att livet tenderar vara utan finalnummer, lyckliga slut, renodlad ondska och drömprinsar av substans.

Ella Andrén

Publicerad: 2008-05-03 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-17 14:50

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2903

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?