Text

Tema: William Shakespeare

Tema: ShakespeareFör några somrar sedan satt jag på Roma klosterruin och såg Othello. Det var gotländsk sommarnatt och vi var ett gäng IT-människor som kommit dit i bil med mobiler i fickorna och inte ens hunnit kolla mailen på hela dagen.

Så fick vi sätta oss på träbänkar i resterna av en medeltida byggnad och se en pjäs från 1603. Och det underliga är kanske att det trots språket, trots omgivningen, trots anakronismen i hela situationen inte kändes som att se något gammalt – eller ens att förflyttas bakåt i tiden eller dylikt nonsens. Jag menar, strukturell rasism, intressekonflikter i krigstid, svartsjuka … på vilket sätt skulle den inte vara dagsaktuell?

Det kanske största med William Shakespeares författarskap, det som gör att vi fortfarande bryr oss 400 år senare, är hans förmåga att fånga upp eviga historier. Man kan påpeka att flera av hans pjäser är omarbetningar av äldre material, att hans historiska pjäser ofta tar sig rejäla friheter med historien (fråga Rikard III-sällskapet vad de tycker om pjäsen) … men det är inte poängen.

Shakespeare uppfann inte alla dramatiska konventioner som författare har mjölkat ända sedan dess, men han behärskade dem så väl att här finns fröna till det mesta som kommit efter. Actionfilmen (Macbeth), de olyckligt kära (Romeo och Juliet), de lyckligt kära (En midsommarnattsdröm), psykologiska karaktärsstudier (Hamlet), kampen om makt (Rikard III), hjältemyten (Henry VIII), etc etc etc … det finns ett skäl till att alla från Dickens till Rowan Atkinson, från de största filmstudiorna ner till de minsta skolpjäserna, fortsätter använda Shakespeare. Allt som är värt att säga finns inte här, men här finns tillräckligt mycket på en plats för att undra hur vi skulle klarat oss utan honom.

Nu är det sommar igen, utomhusteatrarna spelar och vi på dagensbok.com läser Billy Shake. Häng med.

All the world’s a stage, and all the men and women merely players. They have their exits and their entrances, and one man in his time plays many parts…

Björn Waller, dagensbok.com

***

Av Shakespeare | Om Shakespeare | Inspirerat av Shakespeare
Intervjuer | Shakespeare på film och TV | Länkar


Av Shakespeare


William Shakespeare: Romeo och Juliet
Ögonblickets mästare

”För att vara litteraturhistoriens mest berömda kärlekspar lämnar Romeo och Juliet en hel del att önska. Vad kärlek beträffar, alltså. De är unga, knappt mer än barn, impulsiva och flyktiga (minns att Romeo i pjäsens början är minst lika nere i den sköna men avvisande Rosaline) och hinner känna varann bara några dagar innan…” Läs mer


William Shakespeare: Hamlet
Att vara, osv

”Hamlet har egentligen aldrig varit min favorit. Men är man nu intresserad av översättandets alla mysterier så är det lätt gjort att ändå samla på sig en bunt olika upplagor. Sture Pyks översättning av den legendariska pjäsen kom ut för några år sen på Fischer & Co och är så vitt jag vet den nyaste som gjorts…” Läs mer


William Shakespeare: Macbeth
”Och alla gårdagar har lyst fram narrar till dödens mörker”

”Jag har absolut inget till övers för viftandet med gamla dammiga författare om det inte kan understrykas att de är användbara och livskraftiga också idag. På så sätt har jag ett ganska krasst bruksperspektiv på litteratur. Det perspektivet snarare underbygger än stjälper mitt underbart nördiga förhållande till William Shakespeare…” Läs mer


William Shakespeare: Othello
Uppvisning i banal ondska

”Shakespeare är ett namn som, inom minsta möjliga allmänbildning, är lika känt som Adolf Hitler, Cesar och för den delen Gud och Jesus. Jag tror inte det finns någon, hur ointresserad av litteratur denne än må vara, som inte hört hans namn. Trots att han är världslitteraturens största namn vet vi inte särskilt mycket om honom…” Läs mer


William Shakespeare: Lika för lika
Att sona brott med brott

”Livet är teater hos Shakespeare. Karaktärerna spelar roller, prövar roller, testar varandra och sig själva. Därför är han fortfarande så spelbar och därför kommer han undan med sina uppriktigt sagt ofta ganska idiotiska intriger. I Lika för lika har hertigen tröttnat på sina depraverade undersåtar i Wien. Han vill styra upp lag och ordning…” Läs mer


William Shakespeare: Julius Caesar
Demokratin och döden

”I Den gudomliga komedin placerar Dante tre personer längst ner i helvetet: Judas, som förrådde Jesus, och Brutus och Cassius, som förrådde Julius Caesar. Nu är det ju inte säkert att han menade något med just den där fördelningen – 2-1 till Caesar – men i vilket fall som helst talar det sitt tydliga språk. Mordet på Julius Caesar hör till historiens mest…” Läs mer


William Shakespeare: Sonetter
Går det att såga Shakespeare?

”I”Shall I compare thee to a summer’s day?” ”To be or not to be…” ”A horse! a horse! my kingdom for a horse!” Ja, många är de citat som Shakespeare lämnade efter sig. Denne ”gigant bland giganter” har gjort ett sådant intryck på eftervärlden att även om man skulle vilja, är det inte lätt att sabla ner något han…” Läs mer

Av Shakespeare | Om Shakespeare | Inspirerat av Shakespeare
Intervjuer | Shakespeare på film och TV | Länkar


Om Shakespeare


Bill Bryson: På spaning efter William Shakespeare
[Valfritt Shakespearecitat här]

”För ett par veckor sedan var jag i London och såg Hamlet. Det var en riktigt bra uppsättning – ännu en lätt omtolkning, som plockade upp pjäsen till ett ospecificerat 1900-tal och tog fasta både på humorn (de stoppade rentav in referenser till Rosencrantz & Guildenstern Are Dead) och möjligheten att Hamlet verkligen är…”Läs mer


Kent Hägglund: William Shakespeare: En man för alla tider
Lite om nästan allt

”William Shakespeare: en man för alla tider handlar inte så mycket om den berömde mannen, dramatikern och skådespelaren som om det samhälle han levde i. Det är en historisk faktabok beskrivande engelsk monarkihistoria och de blåblodigas olika kulturpolitiska strategier. Därtill får vi följa de engelska teatrarnas framväxt…”Läs mer


Gösta & Helena Brodin Friberg: Täcknamn Shakespeare
Ord, ord, ord

”Paret Brodin Friberg har under mer än tio år samlat in en enorm mängd teorier, infallsvinklar och historier om vem Shakespeare var, och ger nu sin svenska publik chansen att ta del av det de vill förmedla. Parets entusiasm och närmast passion för sina undersökningar går inte att ta miste på, emellanåt befinner sig författarna…”Läs mer


Carl-Göran Ekerwald: Shakespeare – Liv och tankesätt
En bekantskap för alla tider och humör

”Var Shakespeare den vi hittills har förmodat att han var? En självlärd hantverkarson från vischan som provade lyckan i det elisabetanska London och blev odödlig på kuppen? Det är förstås omöjligt att säga säkert. Vad han emellertid uppenbart blivit i vår tid – förutom naturligtvis högt älskad och ofantligt spelad dramatiker…”Läs mer

Av Shakespeare | Om Shakespeare | Inspirerat av Shakespeare
Intervjuer | Shakespeare på film och TV | Länkar


Inspirerat av Shakespeare


Jennifer Lee Carrell: Shakespeares hemlighet
Shakespeare-koden

”Huvudpersonen är snygg, atletisk och framför allt smart – hon är Shakespeare-forskare på ett av de bästa universiteten i världen, Harvard University. I boken följer hon ledtrådar, gåtor, historiska fakta och gömda koder i världslitteraturen och finner vägen till en hemlighet som skulle förändra allting som vi hittills tror att vi vetat…”Läs mer


Tom Stoppard: Rosencrantz And Guildenstern Are Dead
Alla dör i slutet

”Med barndomsvänner som Ros och Guil är det inte att undra på att Hamlet blev lite konstig. En av de fantastiska/irriterande sakerna med Shakespeare är ju att man inte blir av med karln. Hans berättelser är så inväxta och inympade i allt att han inte går att ignorera. Är man intresserad av litteratur, och speciellt då…” Läs mer


Lisa Fiedler: Hamlet + Ofelia
Ofelia hjärtar Hamlet

”Hur mycket ny berättelse kan man klämma in i en redan existerande? Brodera ut en biroll, göra till sitt? En hel del, uppenbarligen. I Hamlet + Ofelia har Lisa Fiedler mjölkat den lilla men berömda Ofelia ur Shakespeares Hamlet på alla upptänkliga intriger – och åstadkommit inte bara en ny, ytterst aktiv hjältinna utan också…” Läs mer


John Mortimer: Will Shakespeare
Shakespeare intoxicated

”Jag var skeptisk när filmen Shakespeare in love kom. Visst, ta litteraturhistoriens sexigaste, mest romantiska dialog och paketera om den. Väldigt kreativt, fnys. Men så växte den liksom till sig. Jag är grymt svag för intertextualitet och har alltid skoj när jag får sitta och leta roliga små vinkar. Kanske inte så tokig ändå…”Läs mer

Pontus Plaenge som Hamlet (foto: Shakespeare på Gräsgården)

Intervjuer

Shakespeare på Gräsgården. Intervju med Pontus Plænge, konstnärlig ledare för Gräsgårdsensemblen som spelar Shakespeare varje sommar i Vadstena.

Shakespeare tonsatt. Intervju med Jan-Erik Sääf, som gjort flera musikaler baserade på Shakespeare och hans verk.

Sälja Shakespeare. Intervju med Jan-Erik Pettersson, förläggare på Ordfront förlag som ligger bakom en hel del av de senaste årens Shakespeareutgivning.


Shakespeare på film och TV

Läsning i all ära, men Shakespeare ska ju givetvis spelas. Men om det blir en regnig sommar då? Eller om det inte finns några utomhusteatrar där du bor? Ingen fara, Shakespeare har filmats ända sedan stumfilmen uppfanns, som allt från en teateruppsättning framför kamera till hippa MTV-versioner. (Uppskattningsvis hälften av dem har av någon anledning gjorts av Kenneth Branagh.) Ladda DVD-spelaren och slå på undertexterna.

10 Shakespearefilmatiseringar du ska ha sett:

Hamlet (Laurence Olivier, 1948): Sir Laurences Hamlet är inte perfekt (herregud, de har ju klippt bort Rosencrantz och Guildenstern!) men det är den alla måste jämföras med, och på sina egna villkor krossar den som vikten av Helsingörs slott. Passa sedan på att se Kaurismäkis moderna version, och sluta med den tyska 60-talsuppsättningen som Mystery Science Theatre 3000 driver med.

The Merchant of Venice (Michael Radford, 2004): När fan blir gammal ska han spela Shakespeare. Det är inte alla Hollywoodtuffingar som klarar det (hej Mel Gibson) men Al Pacino som Shylock är faktiskt något av en fullträff.

A Midsummer Night’s Dream (Michael Hoffman, 1999): Den som castade den här versionen måste ha rökt något väldigt trevligt innan. Calista Flockhart? Skojar ni med mig? Men Kevin Kline är alltid härlig att se, och en av Shakespeares bästa komedier får faktiskt det där drömskt lekfulla även i den här versionen.

Much Ado About Nothing (Branagh, 1993): Och apropå casting, Ken, Ken, Ken… KEANU REEVES??? Men är Emma Thompson med vet man att det är kvalitet, en ung Kate Beckinsale glänser och allting görs med schvung och humor. Antagligen en rätt bra film för Shakespearenoviser.

Macbeth (Roman Polanski, 1971): Litteraturhistoriens ondaste actiondrama görs här skitigt, blodigt, nästan fysiskt otäckt. ”Damn’d be he who first cries ’Hold! Enough!’” har aldrig låtit mer desperat. (Undvik: Geoffrey Wrights version från 2006. Macbeth i dagens samhälle borde kunna funka; här blir det mest Scarface med överdubbad australiensisk Shakespearedialog.)

Romeo and Juliet (Franco Zeffirelli, 1968): Romeo och Julia spelade av faktiska tonåringar? Och VÄL dessutom? Och utan musikvideoklippning och Cardigans på soundtracket? Herregud, vilka tokigheter de hade för sig förr i världen…

Richard III (Richard Loncraine, 1995): Fast visst kan man föra över Shakespeare till 1900-talet utan att släppa vare sig originaldialog eller trovärdighet. Ian McKellen som Richard III i ett fascistiskt 30-tals-England är ett av de bästa exemplen på hur Shakespeares dramer egentligen aldrig tappar relevans – givetvis ropar man ”A horse! A horse! My kingdom for a horse!” när ens jeep kör fast.

Henry V (Branagh, 1989): viss känsla av filmad teater och Branaghs överspel till trots är detta antagligen den bästa filmversionen av pjäsen som ligger till grund för varenda krigsfilm som någonsin gjorts. St Crispin’s Day-talet skulle rentav kunna få GAIS att vinna en match.

Julius Caesar (Joseph Mankiewicz, 1953): ”Friends, Romans, countrymen…” Alltså, den har Brando. Den har en ung, snygg, intensiv Brando i högform som Antonius. Vad mer begär ni? Sir John Gielgud? James Mason? OK, ni får det också. Ahhh, tider när Shakespearefilmatiseringar gick ut på att faktiskt agera… se upp för karparna i Mars, bara.

Forbidden Planet (Fred Wilcox, 1956): Stormen som sci-fi-epos? Ja, varför inte, den var alltid lite mystisk. Kommer nu dessutom i restaurerad deluxeversion. Mumma.

5 filmer där det spelas Shakespeare:

Theatre of Blood (Douglas Hickox, 1973): Vincent Price som Shakespeareskådis som hämnas på kritikerna genom att mörda dem… på samma sätt som folk dör i Shakespeare. Ren, oförfalskad underhållning.

In The Bleak Midwinter (Branagh, 1996): OK, Branagh, du får en till men sen får det fanimig räcka. Tänk er att försöka sätta upp en pjäs mitt under julen, när man får hålla till godo med de skådisar som är villiga att jobba gratis, och så försöka få detta gäng att skapa något större än sig själva … smått briljant.

Att vara eller inte vara (Ernst Lubitsch, 1942): Originalet till Mel Brooks betydligt blekare Det våras för Hamlet. Svart komedi (som blir än svartare när vi nu har historiskt facit) om den tyska invasionen av Polen och ett ganska usla teaterskådisar som försöker rädda sig undan koncentrationsläger genom att spela Shakespeare – komplett med Shylocks stora tal från Köpmannen i Venedig.

Withnail and I (Bruce Robinson, 1987): 60-talet är slut, drömmen är död, skådisarna Withnail och hans nervöse kompis gör ett sista försök att hålla sig utanför samhället. Det går som det går och till slut står den försupne Withnail ensam kvar i ett ösregnigt London och deklamerar Shakespeare för ett gäng malätna vargar som skiter fullständigt i honom.

Rosencrantz and Guildenstern Are Dead (Tom Stoppard, 1990): Heads. Heads. Heads. Heads. Heads. Heads. Heads. Heads. Heads. Heads. Heads. Gary Oldman och Tim Roth som Rosencrantz och Guildenstern, eller om det nu är tvärtom, vandrar runt backstage på Hamlet och försöker förstå varför de inte påverkar handlingen. Sen dör de. Heads. Heads. Heads.

5 TV-serier som leker Shakespeare:

Monty Python’s Flying Circus (1969-1974): Visst, ingen brittisk komedi slipper helt ifrån Shakespeare, men här vimlar det verkligen av passningar. Rikard III-avdelningen på The Royal Hospital For Overacting, t ex, eller Hamlet på psykiatrikersoffan, eller…

Buffy the Vampire Slayer (1997-2003): Joss Whedons postövernaturliga lekstuga droppade fler Shakespearereferenser i både dialog och handling än en genomsnittlig grundkurs i drama.

- Not exactly the St Crispin’s Day speech, was it?
- “We few, we happy few…”
- “…we band of buggered.”

House of Cards (1990-1996): Sorgligt bortglömd politisk thriller med Ian Richardson som en modern Richard III, som ljuger, förfalskar och mördar sig fram för att ta över Thatchers tron – alltid med ett ironiskt leende och ett stålblankt Shakespearecitat på tungan.

Romeo X Juliet (2007 -): Romeo och Juliet som tecknad japansk sci-fi? Utan att ha sett en minut av detta tänker vi utse det till den bästa Shakespeare-adaptionen sedan Amanda Bynes sparkade fotboll i She’s The Man häromåret.

Blackadder (1983-1989). Även om det framför allt var den första säsongen som stal hej vilt från barden så fortsatte de låna repliker här och där. I det allra sista avsnittet färdas vår tids Blackadder bakåt i tiden, träffar Shakespeare själv och slår honom på käften med orden:

- THAT is for every schoolboy and schoolgirl for the next 400 years. Do you have any idea how much suffering you’re going to cause? Hours spent at school desks trying to find one joke in A Midsummer Night’s Dream? Years wearing stupid tights in school plays saying things like ”What ho, my Lord!” and ”Oh, here comes Othello talking total crap as usual”? Oh, and THAT is for Ken Branagh’s endless, uncut, four-hour version of Hamlet!
- Who’s Ken Branagh?
- I’ll tell him you said that.


Länkar


Shakespearesällskapet Det litterära sällskapet hemsida, med massor av artiklar, pjäsinformation, quiz och aktuella spelplaner.

The Complete Works Shakespeares samlade verk. På originalspråk.

Hagbergs Shakespeare Carl August Hagbergs klassika översättningar i fulltext i Projekt Runeberg. Inte alltid de mest korrekta, men med alla de bevingade orden.

Shakespeare på Gärsgården Vadstena-ensemblen som spelar Shakespeare varje sommar.

Shakespeare online Allt du behöver veta (på engelska).

Shakespeare Quotes Topplista över berömda Shakespeare-citat (på engelska).

Shakespearean Insulter Bli datagenererat förolämpad på Shakespeare-engelska. Förmodligen varför Internet över huvud taget uppfanns.

Av Shakespeare | Om Shakespeare | Inspirerat av Shakespeare
Intervjuer | Shakespeare på film och TV | Länkar

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2007-07-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-01 21:29

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?