Gästrecension

: Låt den rätte komma in
Låt den rätte komma in John Ajvide Lindqvist
2004
Ordfront
10/10

Ett renodlat mästerverk

Utgiven 2004
ISBN 9170370192
Sidor 415

Om författaren

john ajvide lindqvist författarporträtt

Fotograf: Mia Ajvide

John Ajvide Lindqvist är född 1968 och uppväxt i Blackeberg. Han ville bli något hemskt och fantastiskt. Först blev han trollkarl, kom tvåa i Nordiska mästerskapen i korttrolleri. Sedan var han ståuppkomiker i tolv år. Till slut blev han skräckförfattare.

Hans böcker är utgivna i över trettio länder. Han tilldelades en Guldbagge för sitt manus till filmatiseringen av debutromanen Låt den rätte komma in.

Gästinformation

Maria Jumrukovska föddes 1986 i Malmö men har spenderat de senaste 18 åren i Halmstad. Där fördriver hon sina dagar på ett marketingföretag där hon precis avancerat till kontorschef. Skräck ligger henne väldigt varmt om hjärtat, och det intresset försöker hon underhålla så fort chansen erbjuds. Dessutom säger sig Maria ha en förkärlek för sköna naturscener och vodkadrinkar, hur nu detta kan gå ihop?

Sök efter boken

Man brukar säga att det är de små sakerna som räknas. Ibland hittar man små guldkorn som kanske inte är så mycket värda för omgivningen men som är oumbärliga för en själv. Något som gör att man förändras lite, en bit faller på plats, ett tomrum fylls. Jag satt på Stockholms tågstation i augusti förra året och hade precis fått besked om att mitt tåg skulle bli två timmar försenat på grund av ett fel på spåret. Då gick jag in på Pressbyrån för att hitta ett tidsfördriv och där, på Pressbyrån av alla ställen i världen, hittade jag mitt guldkorn och det kostade mig 75 kronor.

Låt den rätte komma in är en bok om vampyrer, mobbing, mord, kärlek men framförallt om hur det är att hitta någon som får en att känna något. Man får följa med Oskar som inte existerar för omvärlden förutom de gånger klass”kompisarna” behöver någon att sparka på. Man får följa med Eli med de stora mörka ögonen som är liten och svag men samtidigt så stark. Man får följa vad som händer när Oskar och Eli hittar varandra och man dras med i allt som händer runtomkring dem.

Låt den rätte komma in är en berättelse om vampyrer och människor, kärlek och hat, ont och gott. Och det där är väl inget konstigt egentligen. Det som är fascinerande är att man inte kan urskilja vilket som är vad. Det finns inget svart eller vitt, allt är sammanflätat in i vartannat. Däremot är inte Låt den rätte komma in någon suddig gråzon, det är ett helt spektra av färger och känslor beskrivna på ett sätt som gör det svårt att sluta tänka på den även flera timmar efter att boken är utläst.

Det tog mig bara en natt att läsa ut boken men två veckor att skaka av mig en slags bitterljuv känsla som tyngde mig efter att ha läst slutet.

Låt den rätte komma in är något så ovanligt som en svensk skräckroman” läste jag någonstans… Låt den rätte komma in är något så ovanligt som ett renodlat, fulländat mästerverk, skulle jag vilja uttrycka det.

Maria Jumrukovska

Publicerad: 2007-05-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-10 18:57

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #2503

11 kommentarer

Jag håller helt med, detta är en helt underbar bok!

Elstad Oregistrerad 2007-05-26 10:21
 

boken är tokbra!

även jag sträckläste den en sommarnatt, precis så som sånna här böcker ska läsas.

erimos Oregistrerad 2007-05-26 15:58
 

undrar om titeln är inspirerad av morrissey? (låttiteln "let the right one slip in")

girl afraid Oregistrerad 2007-05-26 16:16
 

girl afraid: ja, det ärt den

Sanne Oregistrerad 2007-05-26 16:29
 

Läs!

Zico Oregistrerad 2007-05-26 19:34
 

Det är en riktigt, riktigt bra bok, bland de bästa jag har läst på senare år. Men varför recenseras den nu?

Pontus Oregistrerad 2007-05-26 20:25
 

Den där fånen tror ju att han är Sveriges enda skräckförfatare…

Greger Oregistrerad 2007-05-27 12:47
 

Greger: Vad grundar du det påståendet på?

Mia Oregistrerad 2007-05-29 14:38
 

Mia: På uttalanden han gjort. Bl.a. i intervjun i Babel special. Han verkar inte ha någon ordentlig koll på skräcklitteraturen i Sverige. Därav är han en fåne.

Greger Oregistrerad 2007-05-29 20:08
 

Tog det bara två veckor att "skaka av sej den"? Heh, jag läste "Låt den rätte komma in" i februari och fortfarande varje dag tänker jag på den. Bara själva titeln är underbar.

Louise Oregistrerad 2007-09-30 12:06
 

[...] Om man ville vara elak skulle man ju kunna skriva något om att den som vill framstå som en egen röst i den Nya Svenska Skräckvågen kanske inte borde inleda sin bok med ett Morrisseycitat. [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?