Recension

: Drama City
Drama City George P Pelecanos
2007
Natur och Kultur
8/10

Ode till gråskalan

Utgiven 2007
ISBN 9789127113381
Sidor 270
Orginaltitel Drama City
Översättare Eva Johansson

Om författaren

Fotograf: Theo Maschas

George P Pelecanos, född 1957, är en uppskattad deckarförfattare i USA. Hans blandning av hårdkokt thriller och skildring av social misär går hem hos både läsare och kritiker. I Sverige har han hittills varit mest känd för böcker om privatdetektiven Derek Strange och hans medhjälpare Terry Quinn.

GeorgePelecanos.com – Officiell hemsida

Sök efter boken

Om man bortser från brotten, från skildringarna av den sociala misären, av osäkerheten och drogerna. Om man bortser från de hårda männen med hjärtat på rätta stället. De tandlösa hororna vars ambitioner faktiskt består i att bli höga och kolla på tv. Alla faderlösa barn som inte kan annat än se på när deras mammor utnyttjas och förlorar sin mänsklighet i jakten på de kristalliserade klumpar som för dem innehåller svaret på frågan om vad som är meningen med livet.

Ett av Pelecanos återkommande teman är ensamheten. Till och med de hårda killarna är ensamma och ledsna för att de är ensamma. Sarge, en för historien helt oviktig bifigur, är hjärtskärande i sin delvis självvalda miserabla ensamhet. Pelecanos tappar inte bort sina bifigurer som andra författare tenderar att göra. Andra deckarförfattare, kanske det är bäst att tillägga. Brotten är egentligen det minst viktiga, de är en naturlig följd av livet på skuggsidan.

Gängledaren som bekymrar sig över att han lurat in en kille som inte förtjänar gänglivet, som är för smart,för bra för att dö den oundvikliga för tidiga döden. Men ändå utnyttjas han skoninglöst för att upprätthålla profiten. Knarklangaren som köper glass och sin chefs mamma för att göra henne glad. Övervakaren som gör allt för sina ofta svåra och obehagliga klienter men som inte klarar av sig själv och som är på väg nedåt i en snabbt snurrande virvelström av alkohol och billigt sex.

Huvudpersonen Lorenzo har funnit sin plats i tillvaron i och med jobbet som inspektör åt djurskyddsföreningen men vissa ränder går aldrig ur. Medlemmarna i en AA-grupp som gärna talar om att vi är starka tillsammans och vi delar allas bördor men som inte orkar lyfta telefonen när "fel" person behöver dem. Som utesluter och dömer men tackar sin gud för ännu en nykter dag. Är det du gör rätt eller orätt. Är du god eller ond. Är du lönsam lilla vän. Pelecanos svarar att alla är ensamma. Men det måste inte vara så.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2007-04-01 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-01 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2438

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?