Recension

: Svarta själar
Svarta själar George P Pelecanos
2004
Natur och Kultur
9/10

Själarnas svarta cirkus

Utgiven 2004
ISBN 9127097706
Sidor 356
Orginaltitel Soul Circus
Översättare Leif Janzon

Om författaren

Fotograf: Theo Maschas

George P Pelecanos, född 1957, är en uppskattad deckarförfattare i USA. Hans blandning av hårdkokt thriller och skildring av social misär går hem hos både läsare och kritiker. I Sverige har han hittills varit mest känd för böcker om privatdetektiven Derek Strange och hans medhjälpare Terry Quinn.

GeorgePelecanos.com – Officiell hemsida

Sök efter boken

Pelecanos är den nye guden inom amerikansk kriminallitteratur. Hans böcker hyllas unisont av kritikerna och säljer i otroliga mängder. Det är sällan någon mottas med ett sådant enigt gillande.

Det är inte konstigt. Pelecanos skriver om Washington DC, men inte om det Washington vi är vana att se. Hans DC är det fattigas, knarkarna och horornas stad där det inte finns mycket hopp och där gränsen mellan gott och ont, rätt och fel är omöjlig att dra. På ett känsligt och empatiskt sätt beskrivs baksidan av den amerikanska drömmen, och det handlar lika mycket om de mekanismer som gör att människor hamnar i kriminalitet som om själva brottet. Hans hjältar i "Svarta själar" är Derek Strange och Terry Quinn. Strange är navet runt vilket Pelecanos byggt sin värld. För varje bok får vi fler pusselbitar och en allt större inblick i de händelser som format Strange till den han är, en lysande detektiv(naturligtvis) men med en mörk sida.

Gängledaren Granville Oliver sitter på Death Row och inte många kommer att sörja hans frånfälle. Strange och Quinn anlitas för att söka få fram information som kan undergräva försvarets trovärdighet. För Strange är det inte helt lätt; han har med egna ögon sett följderna av Granvilles framfart, men hans minns också Granville som liten pojke och plågas av samvetskval över sin delaktighet, eller snarare brist på delaktighet i Granvilles utveckling. Quinn kämpar även han med sina demoner och har svårt att hålla tillbaka sina våldsamma tendenser.

Karaktärerna är otroligt levande och miljöbeskrivningarna och intrigen är av imponerande hög kvalitet. Genom Strange ögon får läsaren en inblick i en värld de flesta av oss lyckligtvis aldrig behöver vistas i. Pelecanos sociala patos och fokus på brottets sociala orsaker gör detta till något mer än "bara" en deckare. Ett nytt och mycket välkommet inslag i deckarvärlden.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2005-05-17 00:00 / Uppdaterad: 2005-05-17 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1630

3 kommentarer

Vi funderade just på bra kriminalroman till semestern. Tack för en bra recension. Denna blir det!

Anna Oregistrerad 2005-05-17 08:33
 

Det låter som en intressant bok. Jag läste Jesper Högströms recension i expressen idag och boken verkar intressant.

Nyfiken Oregistrerad 2005-05-17 14:10
 

Trodde Dennis Lehane var den nya "guden" på amerikanska krimhimlen. Eller, någon som vet, vem är bäst?

Pyret Oregistrerad 2005-05-19 12:12
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?