Recension

: Wobblies!
Wobblies! Paul Buhle
2005
Verso
7/10

Födelsedagspresent till 100-åring

Utgiven 2005
ISBN 1844675254
Sidor 305
Språk Engelska
Medförfattare Nicole Schulman

Om författaren

Paul Buhle arbetar vid Brown University, USA, och har tidigare skrivit en rad böcker.

Sök efter boken

I år fyller det amerikanska, syndikalistiska facket IWW (Industrial Workers of the World) 100 år. Det kommer att firas med en veckolång kongress och ett antal historiska tillbakablickar på olika håll i det landet. Lagom till 100-årsfirandet publicerar nu Verso förlag en historisk exposéöver det lilla, radikala fackets historia – i tecknad form! Bokens titel, "Wobblies!", är det smeknamn som medlemmar i IWW brukade få.

Här kan man läsa korta tecknade serier om grundandet av organisationen, alla de viktigare strider som IWW har utkämpat, och om flera av de ledande företrädarna – Mother Jones, Big Bill Haywood, Elisabeth Flynn. Och inte minst – och för svenskar den kanske mest kända; Joe Hill. Den svenske vissångaren och arbetarkämpen som kom att bli en av de mest namnkunniga av IWW:s organisatörer.

Bokens tonvikt ligger helt uteslutande på tiden fram till 1930-talet, då IWW hade sin storhetstid. Sedan dess har de amerikanska facken över lag förlorat mycket i styrka, och allra mest har just IWW förlorat. Under en tid såg det till och med ut som om de amerikanska syndikalisterna var ett minne blott. Men under de radikala 1960- och 1970-talen kunde en viss återhämtning börja ske inom organisationen, och man har nu under senare år åter börjat få igång facklig verksamhet (om än i liten skala).

Det är en lång rad tecknare som bidrar med olika delar av historien, alla får var sin liten pusselbit att teckna. Det gör att boken rent grafiskt spretar en hel del. Sammantaget är det en snygg och läsvärd födelsedagspresent till såväl 100-åringen, som till många läsare som kan vara intresserade.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2005-05-19 00:00 / Uppdaterad: 2005-05-19 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1631

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?