Recension

: Nevermore
Nevermore Edgar Allan Poe
2007
7/10

Poe light

Utgiven 2007
ISBN 9780955285684
Sidor 128
Språk Engelska
Medförfattare Dan Whitehead (editor)

Om författaren

Edgar Allan Poe, skräckromantikens och kriminalberättelsens fader, föddes 1809 i USA och dog 1849. Förutom noveller, skrev han poesi och litteraturkritik. Hans dikt ”The Raven” föregicks enligt poeten själv av ett teoretiskt resonemang där Poe fastställde ett antal kriterier rörande såväl teman, motiv, som språkljud, som krävs för att en dikt ska bli verkligt högstående. ”Kompositionens filosofi” kallade han regelverket.

The Poe Decoder – Här kan man, bl. a. läsa Paul Soares förord till ”Rummet, Virveln och Den döda flickan”

Sök efter boken

Edgar Allan Poes historier kom att bli banbrytande för mycket av den följande skräcklitteraturen. För alla dem som hört talas om Poe, men aldrig riktigt orkat ta sig för att läsa honom, finns nu en samling grafiska noveller med några av hans mest kända historier, som exempelvis "The raven", "The pit and the pendulum" och "The murders in the Rue Morgue". Allt som allt ingår nio noveller, tecknade av lika många olika tecknare, i Nevermore-albumet.

För den som redan läst Poe vet man ju redan i princip vad som väntar, även om några av novellerna är något fritt uttolkade. Genomgående har novellerna blivit mycket snyggt och smakfullt tecknade, allihop i den svart-vita ton man kan förvänta sig av temat. Stilarna varierar som man kan vänta sig en del mellan de olika tecknarna. Själv gillar jag den tämligen realistiska teckningsstilen i "The pit and the pendulum" allra bäst.

Att försöka sig på att tolka Poe i serieform kan på sätt och vis verka lite vansinnigt, men samlingen lyckas ändå rätt väl med att fånga känslan i Poes historier.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2008-04-27 00:00 / Uppdaterad: 2008-04-27 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2897

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?